Kojot: kto je kojot a ako to žije


KOYOT


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Caniformia

Rodina

:

Canidae

Milý

:

Canis

Druhy

:

Canis latrans

Spoločný názov

: kojot

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 75-100cm s chvostom dlhým 30-40cm
  • Výška v kohútiku(1): 35-50 cm
  • Váha: 7-20 kg
  • Dĺžka života: do 10 rokov vo voľnej prírode a do 18 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: 1-2 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Kojot, ktorého vedecký názov je Canis latrans rodiny dei Canidae je to veľmi rozšírený cicavec, ktorého nájdeme na väčšine územia Severnej a Strednej Ameriky na veľkom území ohraničenom na severe Aljaškou a na juhu Panamou.

Je ťažké opísať typické prostredie pre kojota, pretože jeho zvláštnosťou je, že je to jedno z najprispôsobivejších zvierat, pretože je schopné v prípade potreby zmeniť svoje stravovacie návyky, návyky a všetok svoj životný štýl. To znamená, že jeho biotop je mimoriadne rozmanitý: trávnaté porasty, horské lesy, púšte a dokonca aj predmestia miest, ako sú poľnohospodárske oblasti, sa stali miestami, kde ho možno nájsť. Jednou výnimkou sú oblasti, kde sú vlci, od ktorých má kojot tendenciu zdržiavať sa.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Kojoti patria nielen do tej istej rodiny, ale aj do rovnakého rodu ako vlci (Canis lupus) na ktoré sa podobajú, sú iba menších rozmerov.

Je to veľmi pohyblivé zviera (dokáže vyskočiť až na 4 m), rýchle (môže dosiahnuť 65 km / h) a inteligentné (prispôsobuje si život podľa dostupnosti potravy). Vyznačuje sa kabátom, ktorého farba je rôzna od sivej, cez žltú, po hnedú, až po hnedú s belavým hrdlom a bruchom.

Majú rovné uši a ovisnutý chvost, ktorý sa používa ako znak ohrozenia. V skutočnosti, keď chce byť kojot agresívny, položí chvost vodorovne vzhľadom k zemi a narovná vlasy.

Ďalšou zvláštnosťou sú jeho obzvlášť vyvinuté zmysly: má veľmi citlivý sluch a uši, rovnako ako na sluch, slúžia tiež na signalizáciu ľudskej hodnosti a nálady; čuch je vysoko vyvinutý a používa sa na lokalizáciu koristi a zdochlín; zrak je veľmi akútny.

Má silné nohy a je digitigrade, čo znamená, že chodí iba s prstami po zemi. Má päť prstov na predných nohách a štyri na zadných.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Jeho extrémna adaptabilita na rôzne situácie vedie k mimoriadne variabilnému životnému štýlu. V skutočnosti, napríklad, ak v oblasti, kde sa jedlo skladá iba z malých zvierat, žije kojot sám alebo so svojím partnerom; kde na druhej strane sú koristi väčšie (a preto ich nemôže loviť jediný jedinec alebo len zopár jedincov), žije v kŕdľoch. Stáda sa preto vytvárajú podľa okolností a nie sú trvalé.

Stádo, ak sa vytvorí, tvorí 3 až 8 jedincov, v ktorých je dominantný pár v reprodukčnom veku, ich mláďatá a potomstvo narodené v predchádzajúcom roku.

Kojoti sú hlavne nočné zvieratá, aj keď nie je nezvyčajné vidieť ich loviť aj cez deň. Počas dňa zvyčajne zostávajú v nore, čo môže byť diera v zemi, ktorá sa často získa zväčšením už existujúcich nôr iných zvierat. Tieto nory sa zvyčajne používajú rok, potom sa menia a vyznačujú sa rôznymi vstupmi.

Charakteristické vytie je tvorené radom vysokých jačaní, po ktorých nasleduje dlhé stonanie a kojot ich vydáva tak, že zdvihne hlavu, drží ústa dokorán a ukazuje svoje špičáky. Zdalo by sa, že sa vydáva na vyznačenie jeho polohy, alebo ak ho vydá stádo, na vymedzenie jeho územia.

Či už žije vo svorke alebo sám v kojotoch, svoje územie vždy označuje močom.

KOMUNIKÁCIA

Kojoti sú veľmi komunikatívne zvieratá a komunikujú hlavne hlasovými signálmi (patria medzi cicavce, ktoré túto vlastnosť využívajú najviac), ktoré môžu byť rôzneho typu na označenie rôznych situácií: požiadať o pomoc ostatných členov skupiny; signalizovať prítomnosť ďalších kojotov; hlásiť nebezpečné situácie a pod.

Majú zvyk označovať územie močom.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Kojoti sú v podstate mäsožravci a ich typická strava je založená na malých cicavcoch, ako sú králiky, veveričky, myši. Môžu tiež jesť hady, malé vtáky, ryby a bezstavovce. Spravidla dávajú prednosť čerstvému ​​mäsu, ale nepohrdnú ani zdochlinami, domácimi zvieratami a komunálnym odpadom. Zvláštnosťou v porovnaní s mnohými inými mäsožravcami je, že sa tiež živia ovocím a zeleninou, najmä na jeseň a v zime, keď sú zdroje potravy nedostatočné.

Spôsob lovu je zvláštny: po veľmi opatrnom priblížení sa krčí v tráve a krčí sa; zrazu, keď si myslí, že nastal ten správny okamih, skočí na korisť, pričom drží všetky štyri nohy tuho, padne na ňu tak, že ju zablokuje prednými nohami, a potom ju uhryznutím zabije.

V prípade veľkých zvierat, ako je jeleň, platí prísna tímová práca: môžu ju prenasledovať postupne, kým sa nevyčerpá, alebo ju niektorí prenasledujú, aby ju nasmerovali k ostatným v skupine, ktorí čakajú v úkryte.

Kojoti nikdy nelovia príliš ďaleko od svojho brlohu, ale držia sa v okruhu 4 km.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Reprodukčné obdobie trvá od januára do marca, keď sa na jar narodí mláďa, čo je pre šteniatka obdobie najväčšieho množstva potravy. Samice majú veľmi krátke obdobie na párenie, pretože ruja trvá 2 až 5 dní a v tomto období sa jej dvorí niekoľko mužov a muž, ktorého si vyberie, bude jej partnerom na dlhé roky, aj keď to nemusí byť nevyhnutne na celý život.

Šteňatá sa rodia asi po 60-63 dňoch v rôznom počte od 1 do 19 (priemer je zvyčajne 6 šteniat) a vážia okolo 250 gr. Po narodení sú slepí, sú kojení matkou a až po 10 - 14 dňoch otvoria oči a začnú konzumovať polotuhú stravu, ktorú vracajú obaja rodičia a uši začnú dostávať dospelú konformáciu.

Asi po 28 dňoch od narodenia začnú mláďatá vychádzať z brlohu a po 35 dňoch sú úplne odstavené. Kojoti samci spravidla po 6-9 mesiacoch navždy opustia brloh svojich rodičov, zatiaľ čo ženy majú tendenciu zostať a tvoria základ smečky.

Mláďatá až po 9 - 12 mesiacoch sa považujú za dospelých.

PREDÁCIA

Hlavným predátorom kojota je určite človek, pretože sa pri hľadaní potravy často blíži k okrajom mestských centier. Mladí (ale aj dospelí) môžu byť lovení vlkmi a horskými levmi.

STAV OBYVATEĽSTVA

Kojotom nehrozí vyhynutie vďaka ich extrémnej prispôsobivosti, a to natoľko, že v Severnej Amerike sú dominantnými suchozemskými mäsožravcami.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Kojot je nevyhnutné zviera v ekosystéme, pretože udržuje populáciu králikov, myší a iných malých zvierat pod kontrolou: bez jeho prítomnosti by bolo ich množenie mimoriadne nebezpečné pre životné prostredie.

KURIOSITA “

Kvílenie kojotov sa stalo symbolom amerických westernových filmov.

Poznámka

  1. kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia časť tela (okrem hlavy);
  2. iObrázok nepodlieha autorským právam.

Video: YAKARI HD S03E07 - Jako dva bratři


Predchádzajúci Článok

Vŕba - Salix babylonica

Nasledujúci Článok

Hviezda Sansevieria