Panthera tigris altaica - tiger sibírsky


SIBÍRSKY TIGER

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Feliformia

Rodina

:

Felidae

Podčeľaď

:

Pantherinae

Milý

:

Panthera

Druhy

:

Panthera tigris

Poddruh

:

Panthera tigris altaica

Spoločný názov

: Sibírsky tiger

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: od 2,20 m (vrátane 60 cm chvosta) do 3,75 m (vrátane 95 cm chvosta)
  • Výška v kohútiku(1): 1,0 - 1,5 m
  • Váha: muži: 180 - 300 kg; žena: 100 - 165 kg
  • Dĺžka života: 15 rokov vo voľnej prírode; 26 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: žena 3-4 roky; muž 4-5 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Svojho času sa sibírsky tiger nachádzal na celom území Sibíri, dokonca aj v najneprístupnejších oblastiach. Dnes sa však presunula ďalej na juh, do oblastí juhovýchodnej Sibíri, severného Mandžuska a Severnej Kórey, kde žije v rozsiahlych listnatých lesoch v pomerne obmedzených oblastiach v dôsledku využívania prírodných zdrojov človekom.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Sibírsky tiger je všeobecne osamelé zviera a je to pravdepodobne spôsobené tým, že na lov potrebuje obrovské územia (medzi 500 a 4 000 km2) a územia dvoch dospelých samcov sa nikdy neprekrývajú. Zdieľať môžu iba ženy.

Sibírsky tiger označuje svoje územie močom a výkalmi a škrabancami na kmeňoch stromov, aby držal ďalej od ostatných tigrov.
Ak dospelý muž vstúpi na územie iného dospelého muža, bude to určite viesť boj, najmä ak je žena v ruji alebo ak je nedostatok potravy.

Najdlhšie spolužitie je iba to, ktoré nastáva medzi matkou a jej malými deťmi, ktoré spolu žijú aj tri roky, kým sa malé nepôjdu vlastnou cestou.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Sibírsky tiger je mocné zviera a je najväčšou mačkou v existencii. Má veľmi silné telo a svalstvo a napriek svojej značnej váhe je mimoriadne pohyblivý. Má silnú vrstvu podkožného tuku, ktorá mu umožňuje prežiť sibírsky chlad.

Má veľmi akútny zrak (asi šesťkrát väčší ako zrak človeka) vo dne aj v noci. Lebka je veľmi široká, aby poskytovala vynikajúce ukotvenie k silným svalom čeľustí. Má špičáky dlhé až 13 cm, ktoré sa používajú na blokovanie a zabitie koristi, zatiaľ čo premoláre a stoličky sa používajú na mletie potravy. Zvláštnosťou je jazyk opatrený početnými tŕňmi, ktoré slúžia sibírskemu tigrovi na stiahnutie kože z koristi a odstránenie mäsa z kostí, ako aj na čistenie a pitie.

Nohy sú vybavené piatimi dlhými zakrivenými a zaťahovacími pazúrmi tiež vybavenými mäkkými podložkami, ktoré umožňujú sibírskemu tigrovi ticho sa priblížiť k svojej koristi.

KOMUNIKÁCIA

Existuje niekoľko spôsobov, ako sibírske tigre navzájom komunikujú: vôňa, vizuálne podnety, zvuky.

Zvuky môžu byť rôzne: môžu revať, chrčať, syčať, vrčať, stonať. Každý zvuk má svoj vlastný význam a odráža to, čo chce tiger robiť, alebo jeho náladu. Roaring je zvyčajne správa o dominancii, ktorá hovorí ostatným zvieratám o tom, aký hlasný je revúci jedinec, a jeho sociálnom postavení.

Na vymedzenie svojho územia sibírsky tiger poškriabe kôru stromov alebo iných povrchov a potom nastrieka moč zmiešaný s voňavou tekutinou, ktorá slúži na označenie iných tigrov celú škálu informácií, ako je pohlavie, spoločenské postavenie, veľkosť a tiež v prípad samice, ak je k dispozícii na párenie.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Preferovanou stravou sú ošípané, jelene, medvede, malé vtáky a dokonca aj ryby, ktoré sibírsky tiger loví, pretože sa spoliehajú hlavne na zrak a sluch, pretože čuch nie je zvlášť vyvinutý. V skutočnosti sibírsky tiger nájde svoju korisť zo stôp, ktoré sleduje, ako skutočný pes, keď sa priblíži čo najviac proti vetru, aby nenechal počuť jeho vôňu, a keď dosiahne približne 15 m, skočí na obeť a zabije to.

Najradšej loví v noci, keď je najaktívnejšia jej obľúbená korisť (kopytníky).

Ak je korisť malá, zabije ju uhryznutie do krku, čím sa prerezá miecha; ak je to veľká korisť, potom ju sibírsky tiger chytí za krk a dusí ho stlačením priedušnice.

Po zabití je odvlečená na jednu stranu a potom zjedená. Ak je korisť veľká a nie je zožratá naraz, potom ju tiger skryje trávou a zemou, aby ju nezjedli iné zvieratá, aby sa ňou neskôr živili.

Sibírsky tiger môže zjesť až 50 kg mäsa v jednom jedle.

REPRODUKCIA A RAST DETÍ

Párenie medzi týmito zvieratami sa môže uskutočniť kedykoľvek počas roka, aj keď je to najlepšie v zimnom období.

Akonáhle samica, samica sibírskeho tigra, signalizuje samcovi močom a škrabancami na kmeňoch stromov svoju ochotu páriť sa, žijú spolu dva až tri dni pred párením a potom, čo sa tak stalo, samec samicu opustí kto sa ako jediný postará o potomka.

Gravidita trvá asi 4 mesiace a narodia sa 2 až 3 šteniatka.

K odstaveniu dôjde, keď kurčatá dovŕšia 6 mesiacov, aj keď už od 2 - 3 mesiacov začne matka prinášať malým korisťom svoje ratolesti.

Mláďatá, keď majú šesť mesiacov, začnú nasledovať svoju matku pri love, aby sa učili, a zostanú s ňou až do veku asi dvoch až troch rokov.

PREDÁCIA

Sibírsky tiger nemá žiadnych prirodzených nepriateľov, okrem človeka. Malých mužov môžu zabiť dospelí muži.

STAV OBYVATEĽSTVA

Sibírsky tiger je na Červenom zozname IUNC klasifikovaný ako zviera s veľmi vysokým rizikom vyhynutia NEBEZPEČENSTVO (EN) s menej ako 400 príkladmi na celom svete.

Najväčšou hrozbou pre sibírskeho tigra je dnes človek, ktorý ničí jeho prirodzené prostredie a degraduje ho na stále okrajovejšie a chudobnejšie oblasti.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Sibírsky tiger je v ekosystéme veľmi dôležitý na kontrolu populácie veľkých bylinožravcov.

Je to zviera, ktoré predstavuje veľký zdroj pre zoologické záhrady a prírodné oblasti kontrolované človekom ako dôležitý ekonomický zdroj (ekoturistika).

Aj keď v súčasnosti zostáva len málo exemplárov, pytliactvo je bohužiaľ stále veľmi rozšírené, pretože jeho kožušina sa považuje za veľmi cennú pre výrobu kobercov.

KURIOSITA “

Ak by všetky šteniatka mali zomrieť do piatich mesiacov po pôrode, je matka schopná porodiť ďalší vrh.

Tradičná čínska medicína používala časti tigra už mnoho rokov na prípravu liekov, aby boli napríklad také silné a divoké ako toto zviera.

ZVUKY VYDÁVANÉ

Ak chcete počuť zvuky vydávané týmto zvieraťom, choďte na článok: Zvuky vydávané tigrom

Poznámka

(1) Kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia oblasť tela zvieraťa.


Geografický rozsah

Okruh tigrov sa kedysi rozprestieral v Ázii od východného Turecka a Kaspického mora južne od tibetskej náhornej plošiny smerom na východ až po Mandžusko a Ochotské more. Tigre sa našli aj v severnom Iráne, Afganistane, pakistanskom údolí Indu, Laose, Thajsku, Vietname, Kambodži, Malajzii a na ostrovoch Jáva a Bali. Tigre dnes vo väčšine týchto oblastí vyhynuli alebo takmer vyhynuli. Populácie zostávajú relatívne stabilné v severovýchodnej Číne, Kórei, Rusku a v častiach Indie a himalájskeho regiónu. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002 Thapar, 2005)

Existuje osem uznávaných poddruhov druhu Panthera tigris. Sibírske tigre, P. t. altajka, sa v súčasnosti nachádzajú iba v malej časti Ruska, vrátane oblasti Amurussuri v Primorye a Khabarovsku. Bengálske tigre, P. t. tigris sa vyskytujú v Indii, Bangladéši, Nepále, Bhutáne a Číne. Indočínski tigri, P. t. corbetti, sa nachádzajú v Kambodži, Číne, Laose, Malajzii, Mjanmarsku, Thajsku a Vietname. Tigre južnej Číny, P. t. amoyensis, sa nachádzajú v troch izolovaných oblastiach v juhovýchodnej Číne. Sumatranské tigre, P. t. sumatry, sa vyskytujú iba na indonézskom ostrove Sumatra. Tigre na Bali (P. t. Balica), tigre jávske (P. t. Tuboica) a tigre kaspické (P. t. Virgata) sa považujú za vyhynuté. Tento poddruh sa vyskytoval na ostrovoch Bali (P. t. Balica), Jáva (P. t. Tuboica) a v Turecku, Zakaukazsku, Iráne a strednej Ázii (P. t. Virgata). (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002 Thapar, 2005)

  • Biogeografické regióny
  • palearktická
    • domorodec
  • orientálna
    • domorodec

Biotop

Tigre žijú na rôznych biotopoch, čo naznačuje ich rozšírenie v širokom rozmedzí ekologických podmienok. Je známe, že sa vyskytujú v tropických nížinných vždy zelených lesoch, monzúnových lesoch, suchých tŕňových lesoch, krovinatých dubových a brezových lesoch, džungliach vysokej trávy a mangrovových močiaroch. Tigre sú schopné zvládnuť širokú škálu klimatických zmien, od teplých vlhkých oblastí až po oblasti s extrémnym snežením, kde môžu teploty dosahovať až –40 stupňov Celzia. Tigre sa našli v nadmorských výškach 3 960 metrov. Tigre vo všeobecnosti vyžadujú iba určité vegetačné krytie, zdroj vody a dostatok koristi. (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Ullasa, 2001)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropický
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • tundra
  • tajga
  • savana alebo pasienky
  • les
  • dažďový prales
  • krovinatý les
  • hory
  • Mokrade
  • močiar

Fyzický popis

Tigre majú červeno-oranžovú srsť so zvislými čiernymi pruhmi pozdĺž bokov a ramien, ktoré sa líšia veľkosťou, dĺžkou a rozstupom. Niektoré poddruhy majú bledšiu srsť a niektoré sú takmer úplne biele s čiernymi alebo tmavohnedými pruhmi pozdĺž bokov a ramien. Spodná strana končatín a brucha, hrudníka, hrdla a papule sú biele alebo svetlé. Biela sa nachádza nad očami a siaha až po líca. Na zadnej strane každého ucha je biela škvrna. Tmavé čiary okolo očí bývajú symetrické, ale znamienka na každej strane tváre sú často asymetrické. Chvost je červeno-oranžový a krúžený niekoľkými tmavými pásmi. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Veľkosť tela a morfológia sa medzi poddruhmi tigrov značne líšia. Sibírske tigre, známe tiež ako tigre amurské (P. t. Altaica), sú najväčšie. Samec sibírskeho tigra môže dorásť do 3,7 metra a vážiť viac ako 423 kg, samice majú dĺžku až 2,4 metra a 168 kg. Samce indočínskych tigrov (P. t. Corbetti), aj keď sú menšie ako sibírske tigre vo veľkosti tela s dĺžkou 2,85 metra a hmotnosťou 195 kg, majú najdlhšiu lebku zo všetkých poddruhov tigrov, merajú 319 až 365 mm. Sumatranské tigre (P. t. Sumatrae) sú najmenší žijúci poddruh. Samce tigra sumaterského merajú 2,34 metra a vážia 136 kg samice merajú 1,98 metra a vážia 91 kg. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Tigre sú silné zvieratá, o jednom je známe, že vláčil gaurského býka s hmotnosťou 700 kg. Tigre majú krátke, silné krky, široké plecia a mohutné predné končatiny, ideálne na zápasenie s korisťou, zatiaľ čo sa držia dlhými zaťahovacími pazúrmi a širokými prednými labkami. Tigrí jazyk je pokrytý tvrdými papilami, aby zoškraboval mäso z kostí koristi. (Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Všetci tigri majú zubný vzorec 3/3, 1/1, 3/2, 1/1. Bengálske tigre (P. t. Tigris) majú najdlhšie očné zuby zo všetkých žijúcich veľkých mačiek s dĺžkou od 7,5 do 10 cm. Tigria lebka je robustná, krátka a široká so širokými zygomatickými oblúkmi. Nosové kosti sú vysoké a vyčnievajú trochu ďalej ako maxilárne oblasti, kde sa špičáky umiestnia. Tigre majú dobre vyvinutý sagitálny hrebeň a koronoidné procesy, ktoré zabezpečujú pripútanie svalov pre ich silný zhryz. (Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • Hmotnostný rozsah 91 až 423 kg 200,44 až 931,72 lb
  • Rozsah dosahu 1,98 až 3,7 m 6,50 až 12,14 stopy
  • Priemerná bazálna rýchlosť metabolizmu 133 859 W. AnAge

Rozmnožovanie

Tigre sú osamelé a s párením sa nestýkajú s partnermi. Miestni muži môžu súťažiť o prístup k ženám v říje. (Sunquist a Sunquist, 2002)

Samice tigrov prichádzajú do ruje každé 3 až 9 týždňov a sú vnímavé 3 až 6 dní. Graviditu majú asi 103 dní (od 96 do 111 dní), po ktorej sa im narodí 1 až 7 mimických mláďat. Priemerná veľkosť vrhu je 2 až 3 mláďatá. U sibírskych tigrov je priemerná veľkosť vrhu 2,65 (n = 123), podobné priemery sa našli aj u iných poddruhov tigrov. Novorodené mláďatá sú slepé a bezmocné s hmotnosťou od 780 do 1 600 g. Oči sa otvoria až 6 až 14 dní po narodení a uši 9 až 11 dní po narodení. Matka v tomto zraniteľnom štádiu trávi väčšinu času ošetrovaním mláďat. K odstaveniu dochádza vo veku 90 až 100 dní. Mláďatá začínajú sledovať svoju matku vo veku asi 2 mesiacov a v tom čase začínajú brať nejaké tuhé jedlo. Od 5 do 6 mesiacov sa mláďatá začínajú zúčastňovať loveckých výprav. Mláďatá zostávajú so svojou matkou do veku 18 mesiacov až 3 rokov. Mladé tigre dosahujú pohlavnú dospelosť až okolo 3. až 4. roku veku u žien a od 4. do 5. roku veku u mužov. (Sunquist and Sunquist, 2002 Ullasa, 2001)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • celoročný chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vyvolaná ovulácia
  • viviparous
  • Interval rozmnožovania Tigre samice rodia každé 3 až 4 roky, v závislosti od dĺžky závislosti predchádzajúcich mláďat.
  • Hniezdne obdobie Tigre sa môžu množiť kedykoľvek počas roka, ale chov je najbežnejší od novembra do apríla.
  • Rozsah počtu potomkov 1 až 7
  • Priemerný počet potomkov 2,65
  • Priemerný počet potomkov 2.5 AnAge
  • Gestačná doba rozsahu 96 až 111 dní
  • Priemerná doba gravidity 103 dní
  • Priemerný vek odstavenia 90 až 100 dní
  • Priemerný čas do získania nezávislosti 18 mesiacov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy) 3 až 4 roky
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    Pohlavie: žena 1268 dní AnAge
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži) 4 až 5 rokov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie: muž 1415 dní AnAge

Rovnako ako iné cicavce, aj ženy sa starajú a starajú sa o svoje závislé mláďatá. K odstaveniu dôjde v 3. až 6. mesiaci, ale mláďatá sú závislé od svojej matky, kým sa sami nestanú zdatnými lovcami, keď dosiahnu vek 18 mesiacov až 3 roky. Mladí tigri sa musia naučiť prenasledovať, útočiť a zabíjať korisť od svojej matky. Matka starajúca sa o mláďatá musí zvýšiť mieru usmrcovania o 50%, aby mala dostatok výživy na uspokojenie seba a svojich potomkov. Mužské tigre neposkytujú rodičovskú starostlivosť. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • predĺžené obdobie vzdelávania mladistvých

Životnosť / životnosť

Tigre zvyčajne žijú vo voľnej prírode 8 až 10 rokov, aj keď môžu dosiahnuť vek až do 20 rokov. V zajatí je známe, že tigre žijú až 26 rokov, hoci typická dĺžka života v zajatí je 16 až 18 rokov. Odhaduje sa, že väčšina dospelých tigrov zomiera na následky prenasledovania a lovu ľudí, hoci ich veľká korisť ich môže príležitostne smrteľne zraniť. Mladé tigre čelia mnohým nebezpečenstvám, keď sa rozptýlia z domovského areálu svojej matky, vrátane toho, že ich napadnú a zožerú samce tigra. Niektorí vedci odhadujú 50% mieru prežitia mladých tigrov. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002)

  • Životnosť dojazdu
    Stav: zajatie 26 (vysokých) rokov
  • Typická životnosť
    Stav: divoký 8 až 10 rokov
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký 8 až 10 rokov
  • Typická životnosť
    Stav: zajatie 16 až 18 rokov

Správanie

Tigre sú samotári, jediný dlhodobý vzťah je medzi matkou a jej potomkom. Tigre sú najaktívnejšie v noci, keď sú najaktívnejšie ich korisť divokých kopytníkov, hoci môžu byť aktívne kedykoľvek počas dňa. Tigre uprednostňujú lov v hustej vegetácii a po trasách, kde sa môžu pokojne pohybovať. V snehu tigre vyberajú trasy po zamrznutých korytách riek, po cestách kopytníkov alebo kdekoľvek inde, kde je znížená snehová hĺbka. Tigre majú obrovskú skokovú schopnosť, sú schopné skočiť z 8 na 10 metrov. Typickejšie sú skoky polovičné. Tigre sú vynikajúci plavci a voda zvyčajne nebráni ich pohybu. Tigre môžu ľahko prechádzať cez rieky široké až 6 - 8 km a je známe, že vo vode prechádzajú cez šírku 29 km. Tigre sú tiež vynikajúcimi horolezcami, používajú svoje zaťahovacie pazúry a silné nohy. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002)

  • Kľúčové správanie
  • zbežný
  • denné
  • nočný
  • súmračný
  • pohyblivý
  • nomádsky
  • sedavý
  • osamelý
  • územné
  • Veľkosť územia dosahu 64 až 9252 km ^ 2

Domáce Range

Veľkosti domácich radov sa líšia v závislosti od hustoty koristi. Indické tigre (P. t. Tigris) majú veľkosť domáceho rozsahu od 200 do 1 000 kilometrov štvorcových (rozsah 64 až 9252 km2), priemerný rozsah mužského domáceho rozsahu je 2 až 15-krát väčší. V ich domovskom chove tigre udržiavajú niekoľko brlohov, často medzi hustou vegetáciou alebo v jaskyni, dutine pod padlým stromom alebo v dutom strome. Tigre často bránia exkluzívne domáce rozsahy, ale je tiež známe, že pokojne zdieľajú domáce rozsahy alebo sa potulujú natrvalo bez akýchkoľvek domácich rozsahov. Tigre môžu za jednu noc prekonať až 16 až 32 kilometrov. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002)

Komunikácia a vnímanie

Komunikácia medzi tigrami sa udržuje pomocou pachových značiek, vizuálnych signálov a vokalizácie. Značky pachov sa nanášajú vo forme pachovej pižmovej tekutiny, ktorá sa zmieša s močom a nastrieka na predmety, ako je tráva, stromy alebo skaly. Výraz tváre nazývaný „flehmen“ je často spájaný s detekciou vône. Počas flehmenov jazyk visí nad rezákmi, nos je zvrásnený a horné očné zuby sú obnažené. Flehmen sa bežne vyskytuje u mužov, ktorí práve pričuchli k moču, pachovým stopám, estrálnej tigricu alebo mláďaťu svojho druhu. (Schaller, 1967 Sunquist a Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Medzi vizuálne signály tigrov patria škvrny, ktoré boli nastriekané, škrabance po hrabaní po zemi a stopy po pazúroch na stromoch alebo iných predmetoch. Schaller (1967) opísal výraz tváre „obrannej hrozby“ pozorovaný pri útoku tigra. Išlo o zatiahnutie rohov otvorených úst späť, odhalenie očných špičiek, vykrmovanie uší a zväčšenie očných zreničiek. Škvrny na zadnej strane uší a ich vzor pruhov sa môžu použiť aj na vnútrodruhovú komunikáciu. (Mazak, 1981 Schaller, 1967 Sunquist a Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Tigre môžu tiež hlasovo komunikovať s revom, vrčaním, zavrčaním, chrochtaním, stonaním, tlakom a syčaním. Každý zvuk má svoj vlastný účel a zdá sa, že odráža zámer alebo náladu tigra. Napríklad rev tigra je zvyčajne signálom dominancie, ktorý ostatným jedincom hovorí, aký je veľký a kde sa nachádza. Ston komunikuje podanie. Schopnosť tigrov revať pochádza z pružného hyoidného aparátu a hlasiviek s hrubou fibro-elastickou podložkou, ktorá umožňuje zvuk prekonať veľké vzdialenosti. (Schaller, 1967 Sunquist a Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka
  • Ostatné komunikačné režimy
  • zbory
  • feromóny
  • pachové stopy
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Tigre uprednostňujú lov v noci, keď je najaktívnejšia ich korisť kopytníkov. V štúdii, ktorú v Indii uskutočnil Schaller (1967), boli tigre najaktívnejšie pred 0800 a po 1600 hodinách. Predpokladá sa, že tigre lokalizujú svoju korisť pomocou sluchu a zraku viac ako pomocou čuchu (Schaller, 1967). Používajú kradmý prístup, využívajú ako úkryt každú skalu, strom a krík a málokedy prenasledujú korisť ďaleko. Tigre mlčia, podnikajú opatrné kroky a držia sa pri zemi, aby ich korisť nevideli ani nepočuli. Zvyčajne zabíjajú prepadnutím koristi a svojou hmotnosťou korisť vyvrhnú z rovnováhy, keď na ňu skočia. Tigre sú úspešnými predátormi, ale iba 1 z 10 až 20 útokov vedie k úspešnému lovu. (Mazak, 1981 Schaller, 1967 Sunquist a Sunquist, 2002)

Tigre používajú jednu z dvoch taktík, keď sa dostanú dosť blízko na to, aby zabili. Malé zvieratá, ktoré vážia menej ako polovicu telesnej hmotnosti tigra, sú usmrtené uhryznutím do zadnej časti krku. Očné zuby sa vložia medzi krčné stavce, čím sa od seba oddelia a dôjde k zlomeniu miechy. U väčších zvierat sa uhryznutie do hrdla použije na rozdrvenie priedušnice zvieraťa a jeho udusenie. Uhryznutie do krku je bezpečnejšia taktika zabíjania, pretože minimalizuje akékoľvek fyzické napadnutie, ktoré môže tiger dostať, keď sa pokúša zabiť svoju korisť. Potom, čo sa korisť nechá zakryť, tigre sa najskôr kŕmia zadkom, pričom pomocou karnassiálov jatočné telo roztrhnú. Postupom tigra otvára telesnú dutinu a odstraňuje žalúdok. Nie všetka korisť je zožratá, niektoré časti sú odmietnuté. Korisť sa zvyčajne vlečie na úkryt a môže sa tam nechať a znova navštíviť niekoľko dní. (Schaller, 1967 Sunquist a Sunquist, 2002)

Väčšinu potravy tigrov tvoria rôzne veľké druhy kopytníkov, medzi ktoré patria sambar (Rusa unicolor), chital (os Axis), jeleň prasa (Axis porcinus), barasingha (Rucervus duvaucelii), štekanie jeleňa (Muntiacus muntjak), los (Cervus elaphus) ), jeleň sika (Cervus nippon), los európsky (Alces alces), srnček (Capreolus capreolus), pižmoň (Moschus moschiferus), nilgai (Boselaphus tragocamelus), jelenček čierny (Antilope cervicapra), gaur (Bos frontalis), banteng Bos javanicus), byvol vodný (Bubalus bubalis) a divé ošípané (Sus). Taktiež sa používajú domáce kopytníky vrátane hovädzieho dobytka (Bos taurus), vodného byvola (Bubalus bubalis), koní (Equus caballus) a kôz (Capra hircus). V zriedkavých prípadoch tigre napadnú malajské tapíry (Tapirus indicus), slony indické (Elephas maximus) a mladé nosorožce indické (Rhinoceros unicornis). Tigre pravidelne útočia a jedia medvede hnedé (Ursus arctos), ázijské čierne medvede (Ursus thibetanus) a leňochod medveď (Melursus ursinus). Menšie zvieratá sa niekedy berú, keď nie je k dispozícii väčšia korisť, vrátane veľkých vtákov, ako sú bažanty (Phasianinae), leopardy (Panthera pardus), ryby, krokodíly (Crocodylus), korytnačky, dikobrazy (Hystrix), potkany a žaby. Veľmi málo tigrov začne loviť ľudí (Homo sapiens). Keď tigre skonzumujú veľkú korisť, zjedia medzi 18 až 40 kg mäsa, zvyčajne nejedia každý deň. (Mazak, 1981 Schaller, 1967 Sunquist a Sunquist, 2002)

  • Primárna strava
  • mäsožravý
    • žerie suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtáky
  • cicavce
  • plazy
  • ryby
  • Chovanie pri hľadaní potravy
  • ukladá alebo ukladá potraviny do mezipamäte

Dravosť

Tigre nemajú žiadnych prirodzených predátorov, okrem ľudí. Dospelé tigre sú potenciálnymi predátormi mladších mláďat. (Schaller, 1967 Sunquist a Sunquist, 2002)

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický
  • Známi predátori
    • ľudia (Homo sapiens)

Úlohy ekosystému

Tigre pomáhajú regulovať populácie ich veľkej koristi bylinožravcov, čo vytvára tlak na spoločenstvá rastlín. Vďaka svojej úlohe hlavných predátorov ich možno považovať za kľúčové kamene. (Sunquist a Sunquist, 2002)

Medzi tigrie parazity patria hlísty, trematódy a červy cestode: Paragonimus westermani, druh Toxocara, druh Uiteinarta, Physaloptera praeputhostoma, druh Dirofilaria, Gnathostoma spinigerum, Diphyllobothrium erinacei, Taenia bubesei a Taenia pisiformis. Kliešte známe z tigrov sú Rhipicephalus annulatus, Dermacentor silvarum, Hyalomma truncatum, Hyalomma kumari, Hyalomma marginata a Rhipicelphalus turanicus.

  • Dopad na ekosystém
  • druh základného kameňa

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Živé tigre majú ekonomický význam v zoologických záhradách, kde sú vystavené verejnosti, a v divočine, kde môžu priniesť cestovný ruch. Tigre sú nelegálne zabíjané pre kožušinu, aby mohli vyrobiť koberčeky a tapety. Tradičná čínska medicína navyše viac ako 3000 rokov používa na liečenie chorôb a úrazov časti tigra. Napríklad humerus (kosť hornej časti nohy) bol predpísaný na liečbu reumatizmu, aj keď neexistujú dôkazy o tom, že by mal akýkoľvek vplyv na túto chorobu. Niektorí veria, že tigrie kosti im pomôžu stať sa rovnako silnými a divokými ako tiger. (Sunquist a Sunquist, 2002)

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • jedlo
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu
  • ekoturizmus
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Normálne sa tigre vyhýbajú kontaktu s ľuďmi, veľmi zriedka sa z tigrov môžu stať „jedáci človeka“. Hovorilo sa, že tigrica, ktorá požiera človeka, zabila viac ako 430 ľudí, z toho 234 v priebehu štyroch rokov. Predpokladá sa, že tigre, ktoré sa živia človekom, sú tigre, ktoré nemôžu účinne loviť veľké kopytníky, pretože sú zmrzačené, staré alebo už nemajú k dispozícii vhodné pôvodné prostredie a korisť. Pretože ľudská populácia rýchlo rastie, konkurencia o prírodné zdroje zvyšuje tlak na tigre a ich biotopy a zvyšuje pravdepodobnosť negatívnych interakcií človek - tiger. (Mazak, 1981 Sunquist a Sunquist, 2002)

  • Negatívne vplyvy
  • zraňuje ľudí
    • hryzenie alebo uštipnutie

Stav ochrany

Kriticky sú ohrozené sibírske (P. t. Altaica), južné Čína (P. t. Amoyensis) a sumatranské tigre (P. t. Sumatrae). Ohrozené sú bengálske (P. tigris tigris) a indočínske tigre (P. tigris corbetti). Bali (P. t. Balica), Javan (P. t. Tuboica) a tigre kaspické (P. tigris virgata) vyhynuli. Špecifické hrozby pre tigre sa v jednotlivých regiónoch líšia, ale ľudské prenasledovanie, lov a ničenie biotopov vyvolané človekom sú univerzálnymi faktormi ohrozujúcimi populácie tigrov. (Mazak, 1981)

Ostatné komentáre

Panthera tigris má 38 chromozómov. Karyotyp má 16 párov metacentrických a submetacentrických autozómov a dva páry akrocentrických autozómov. Chromozóm X je stredne veľký metacentrický a Y chromozómy malý metacentrický.

Maltské tigre (niekedy označované ako P. t. Melitensis, aj keď nie sú skutočným poddruhom) sú rôzne druhy tigrov, ktoré sú výsledkom kríženia. Maltské tigre majú bielu kožušinu so šedými odtieňmi, vďaka čomu vyzerajú z diaľky modro. Výsledok takzvaných „bielych tigrov“, keď sa mláďa narodí s dvoma recesívnymi formami génu, je tiež výsledkom príbuzenského kríženia. Biele tigre trpia mnohými problémami, vrátane slabosti očí, výkyvov chrbta a skrútených krkov. (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Ullasa, 2001)

Prispievatelia

Tanya Dewey (editorka), Web o rozmanitosti zvierat.

Kevin Dacres (autor), Michiganská štátna univerzita, Barbara Lundriganová (redaktorka, inštruktorka), Michiganská štátna univerzita.

Glosár

žijúci v severnej časti Starého sveta. Inými slovami, Európa a Ázia a severná Afrika.

používa zvuk na komunikáciu

mláďatá sa narodia v relatívne málo rozvinutom stave, nie sú schopné sa samy nakŕmiť alebo sa o ne starať alebo sa samostatne pohybovať určitý čas po narodení / vyliahnutí. U vtákov po vyliahnutí nahí a bezmocní.

majúci symetriu tela tak, že zviera možno rozdeliť na jednu rovinu na dve polovice zrkadlového obrazu. Zvieratá s obojstrannou symetriou majú dorzálnu a ventrálnu stranu, ako aj predný a zadný koniec. Synapomorfia Bilateria.

zviera, ktoré konzumuje hlavne mäso

používa na komunikáciu pachy alebo iné chemikálie

spoločne zobrazovať, zvyčajne so zvukmi, súčasne s dvoma alebo viacerými ďalšími jedincami rovnakého alebo rozdielneho druhu

ktoré majú znaky, sfarbenie, tvary alebo iné znaky, ktoré spôsobujú maskovanie zvieraťa v jeho prirodzenom prostredí, je ťažké ho vidieť alebo inak odhaliť.

ľudia majú ekonomický prospech z podpory cestovného ruchu zameraného na zhodnocovanie prírodných oblastí alebo zvierat. Ekoturistika znamená, že existujú existujúce programy, ktoré profitujú z ocenenia prírodných oblastí alebo zvierat.

zvieratá, ktoré využívajú metabolicky generované teplo na reguláciu telesnej teploty nezávisle od teploty okolia. Endotermia je synapomorfia cicavcov, aj keď mohla vzniknúť u (dnes už zaniknutého) synapsidového predka, fosílne záznamy tieto možnosti nerozlišujú. Konvergentné u vtákov.

Látka, ktorá poskytuje živiny aj energiu živému človeku.

v lesných biomoch dominujú stromy, inak sa lesné biomy môžu veľmi líšiť v množstve zrážok a sezónnosti.

ovulácia je stimulovaná aktom kopulácie (nenastáva spontánne)

potomstvo sa produkuje vo viac ako jednej skupine (podstielky, znášky, atď.) a vo viacerých ročných obdobiach (alebo v iných obdobiach vhodných na reprodukciu). Iteroparné zvieratá musia podľa definície prežiť počas viacerých ročných období (alebo periodických zmien stavu).

druh, ktorého prítomnosť alebo neprítomnosť silne ovplyvňuje populácie iných druhov v tejto oblasti tak, že vykorenenie kľúčového druhu v oblasti bude mať za následok konečné vyhynutie mnohých ďalších druhov v tejto oblasti (príklad: vydra morská).

močiare sú mokraďové oblasti, v ktorých často prevládajú trávy a trstina.

schopné presunúť sa z jedného miesta na druhé.

Tento suchozemský biom zahŕňa vrcholy vysokých hôr, buď bez vegetácie, alebo pokryté nízkou vegetáciou podobnou tundre.

oblasť, v ktorej sa zviera prirodzene nachádza, oblasť, v ktorej je endemická.

všeobecne putuje z miesta na miesto, zvyčajne v presne stanovenom rozmedzí.

nájdené v orientálnej oblasti sveta. Inými slovami, India a juhovýchodná Ázia.

obchod s nákupom a predajom zvierat, ktoré majú ľudia chovať vo svojich domovoch ako domáce zvieratá.

chemikálie uvoľňované do ovzdušia alebo vody, ktoré detekujú iné zvieratá rovnakého druhu a reagujú na ne

druh mnohoženstva, v ktorom sa žena páruje s niekoľkými mužmi, z ktorých každý sa tiež páruje s niekoľkými rôznymi ženami.

v dažďových pralesoch, miernych aj tropických, dominujú stromy, ktoré často vytvárajú uzavretý baldachýn a málo svetla dopadá na zem. Bohaté sú aj epifyty a popínavé rastliny. Zrážky zvyčajne nie sú obmedzujúce, ale môžu byť trochu sezónne.

komunikuje tak, že produkuje vône zo zvláštnych žliaz a umiestňuje ich na povrch, bez ohľadu na to, či ich ostatní cítia alebo cítia

krovinové lesy sa rozvíjajú v oblastiach, ktoré zažívajú obdobia sucha.

reprodukcia, ktorá zahrnuje kombináciu genetického prínosu dvoch jedincov, muža a ženy

umiestni potravinu na špeciálne miesto, kde sa dá neskôr zjesť. Tiež sa nazýva „hromadenie“

používa dotyk na komunikáciu

Ihličnatý alebo boreálny les, ktorý sa nachádza v pásme na severe Severnej Ameriky, Európy a Ázie. Tento suchozemský biom sa vyskytuje aj vo vysokých nadmorských výškach. Dlhé, studené zimy a krátke, vlhké letá. Je tu málo druhov stromov, jedná sa predovšetkým o ihličnany, ktoré rastú v hustých porastoch s malým podrastom. Some deciduous trees also may be present.

that region of the Earth between 23.5 degrees North and 60 degrees North (between the Tropic of Cancer and the Arctic Circle) and between 23.5 degrees South and 60 degrees South (between the Tropic of Capricorn and the Antarctic Circle).

defends an area within the home range, occupied by a single animals or group of animals of the same species and held through overt defense, display, or advertisement

The term is used in the 1994 IUCN Red List of Threatened Animals to refer collectively to species categorized as Endangered (E), Vulnerable (V), Rare (R), Indeterminate (I), or Insufficiently Known (K) and in the 1996 IUCN Red List of Threatened Animals to refer collectively to species categorized as Critically Endangered (CR), Endangered (EN), or Vulnerable (VU).

the region of the earth that surrounds the equator, from 23.5 degrees north to 23.5 degrees south.

A terrestrial biome. Savannas are grasslands with scattered individual trees that do not form a closed canopy. Extensive savannas are found in parts of subtropical and tropical Africa and South America, and in Australia.

A grassland with scattered trees or scattered clumps of trees, a type of community intermediate between grassland and forest. See also Tropical savanna and grassland biome.

A terrestrial biome found in temperate latitudes (>23.5° N or S latitude). Vegetation is made up mostly of grasses, the height and species diversity of which depend largely on the amount of moisture available. Fire and grazing are important in the long-term maintenance of grasslands.

A terrestrial biome with low, shrubby or mat-like vegetation found at extremely high latitudes or elevations, near the limit of plant growth. Soils usually subject to permafrost. Plant diversity is typically low and the growing season is short.

uses sight to communicate

reproduction in which fertilization and development take place within the female body and the developing embryo derives nourishment from the female.

breeding takes place throughout the year

References

2007. "Evolution, Ecology and Status of Global Tigers" (On-line pdf). World Wide Fund for Nature Hong Kong. Accessed April 03, 2007 at http://www.wwf.org.hk/eng/pdf/references/factsheets/factsheetii.PDF.

Mazak, V. 1981. Mammalian Species. Panthera tigris , 152: 1-8.

Schaller, G. 1967. The deer and the tiger . Chicago: University of Chicago Press.

Sunquist, M., F. Sunquist. 2002. Wild Cats of the World . Chicago: University of Chicago Press.

Thapar, V. 2005. Wild Tigers of Ranthambhore . New Delhi, NY: Oxford University Press.

Ullasa, K. 2001. The Way of the Tiger . Stillwater, MN: Voyageur Press.

The Animal Diversity Web team is excited to announce ADW Pocket Guides!


Tigre-siberiano (Panthera tigris altaica) - Siberian tiger

Distribuição geográfica: Ásia

Habitat: Florestas tropicais, savanas e áreas rochosas

Hábitos alimentares: : Carnívoro

Reprodução: Gestação de 106 dias

Período de vida: Aproximadamente 20 anos

O maior membro da família dos felinos é reconhecido por apresentar uma pelagem de coloração alaranjada com listras negras, e a parte inferior variando do creme ao branco. Oito subespécies de tigres foram reconhecidas, mas três foram extintas desde 1950. As outras subespécies resistem, porém estão ameaçadas de extinção (algumas criticamente). Sua coloração, tamanho, pelagem e marcas variam de acordo com a subespécie.

São distribuídas geograficamente pela Ásia. O Tigre siberiano (Panthera tigris altaica) é o maior deles, podendo atingir até 306 kg para machos e 167 kg para fêmeas, e medir de cabeça e corpo até 280 cm, mais a cauda de até 110 cm.

São encontrados em florestas tropicais, savanas e áreas rochosas. Embora normalmente não escalem árvores, podem fazê-lo. São grandes nadadores e podem cruzar rios de 6 a 8 km. São principalmente noturnos, podendo excepcionalmente ter atividades durante o dia, em especial no inverno. Para caçar o tigre depende mais da audição do que o olfato, normalmente se aproximando da presa em silêncio o máximo possível até saltar e agarrá-la pela parte posterior. Mata-a por estrangulamento, com uma mordida no pescoço ou garganta.

Sua dieta consiste de grandes mamíferos como porcos, cervos, antílopes e búfalos, podendo consumir até 40 kg de carne de uma só vez. A área territorial de um Tigre siberiano pode ser de até 4.000 km² geralmente marcados com fezes e urina, o que evita lutas. Quando estas acontecem por invasão de território, o invasor pode ser morto pelo dono deste.

Exceto durante a corte, os tigres são solitários e as fêmeas vivem com seus filhotes. Ao contrário do que se pensa, os tigres não são antisociais. O período de gestação é de 106 dias, com o nascimento de 2 a 3 filhotes que pesam até 16 kg e são assistidos pela mãe até seis meses de idade. Deste período em diante, começam a viajar com a mãe onde são ensinados à caçar, e com onze meses são capazes de pegar sua própria presa sem a ajuda da mãe, porém só separam-se para conquistar seu território com dois anos de idade, próximo à sua maturidade sexual, que é de 3 a 4 anos para as fêmeas e de 4 a 5 anos para os machos.

O tigre, um dos mais eficientes e bem sucedidos predadores de todos os tempos, simplesmente não consegue competir com a exploração humana sem ajuda. O declínio deve-se à perda de habitat e à caça predatória. São caçados para comércio ilegal de peles, seus ossos e órgãos são usados na medicina tradicional do oriente, mas sem comprovação científica.

Em 1972, o Tigre, foi listado pelo CITES como espécie ameaçada de extinção, exigindo medidas de proteção para tentar diminuir o declínio da espécie. Embora em alguns países seja ilegal a matança e o comércio desta espécie, ainda há atividades ilegais, mesmo assim a destruição de seu habitat e a expansão humana em florestas elimina o seu alimento, o que faz com que ele invada áreas agrícolas e seja morto. A maior parte está restrita em parques e zoológicos, que possuem programas de reprodução com sucesso.

O Tigre é o maior e mais forte de todos os felinos do mundo. Nenhum outro combina tamanho, força e graça como ele, e ironicamente este grande animal provavelmente será o primeiro dos grandes felinos a se tornar extinto se não houver uma conscientização acerca da preservação de seu ambiente e do controle da caça predatória.

Fonte: FUNDAÇÃO PARQUE ZOOLÓGICO DE SÃO PAULO


Hunting

Tigers live alone and aggressively scent-mark large territories to keep their rivals away. They are powerful hunters that travel many miles to find prey, such as elk and wild boar, on nocturnal hunts. Tigers use their distinctive coats as camouflage (no two have exactly the same stripes) and hunt by stealth. They lie in wait and creep close enough to attack their victims with a quick spring and a fatal pounce. A hungry tiger can eat as much as 60 pounds in one night, though they usually eat less.

Despite their fearsome reputation, most tigers avoid humans however, a few do become dangerous maneaters. These animals are often sick and unable to hunt normally, or live in areas where their traditional prey has vanished.


Tigre siberiano

O tigre siberiano (Panthera tigris altaica), tamén coñecido como tigre de Amur, é unha subespecie de tigre que habita principalmente nos bosques de folla perenne do extremo sueste de Siberia e a fronteira entre Rusia e China marcada polo río Amur.

No 2005, estimábase unha poboación de tigre siberiano que oscilaba entre os 331 e os 393 individuos adultos e subadultos na rexión, cunha poboación en idade reprodutora de 250 tigres. O número destes félidos mantívose estábel por máis dunha década grazas a un intenso esforzo de conservación, mais estudos realizados após do 2005 indican que a poboación do territorio ruso está decaendo.

Por outra banda, o tigre siberiano é a meirande das subespecies de tigre, así como tamén o maior félido existente. [ 2 ]


Estado de conservación

I, Babirusa [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Actualmente, el tigre siberiano está bajo riesgo de extinguirse. Históricamente, sus poblaciones han estado expuestas a diversas amenazas, principalmente derivadas de las actividades humanas. Una de las peores épocas para este felino fue en la década de 1930, ya que la cantidad de estos se redujo drásticamente.

En 1990, la UICN clasificó al Panthera tigris altaica en peligro crítico de extinción. Sin embargo, debido a que los riesgos a que ha estado expuesto están siendo controlados, existe un leve crecimiento de su población.

– Amenazas

Uno de los factores que inciden en el decrecimiento poblacional de esta subespecie es la deforestación y fragmentación de los ecosistemas donde vive. Sin embargo, la principal amenaza a corto plazo es la disminución de las presas unguladas que conforman la dieta del tigre siberiano.

La caza furtiva del jabalí y del ciervo, entre otras especies de animales, reduce significativamente las fuentes de alimentos. Esto origina, que el tigre siberiano ataque el ganado doméstico, ocasionando que el hombre mate al felino en defensa de sus animales de cría.

Así mismo, el agotamiento de las presas es particularmente importante para los tigres de Amur que viven en el Lejano Oriente ruso. Esto se debe a que en esa región existen las densidades de presas más bajas de todas las áreas donde se distribuye en felino.

Además, la escasez de las presas unguladas puede disminuir la proporción de las hembras activas reproductivamente, lo que retrasa la edad del primer apareamiento y, por ende, se reduce el tamaño de la camada. Estos factores afectan la viabilidad demográfica de las diversas poblaciones del tigre siberiano.

También, el hombre caza este felino con la intención de vender en el mercado algunos órganos de su cuerpo, que son utilizados en la medicina tradicional.

– Acciones

El Panthera tigris altaica se encuentra incluido en el Apéndice I de CITES, por lo cual su comercialización a nivel internacional está prohibida. En este sentido, todos los estados que integran el área donde habita este felino, en conjunto con las naciones donde existen mercados de consumo, han prohibido su comercio interno.

En el 2010, los gobiernos de China y Rusia firmaron un acuerdo, donde ambas partes se comprometían a reforzar y mejorar las áreas protegidas, ubicadas en la frontera de los países.

El Fondo Fénix y la Sociedad para la Conservación de la Vida Silvestre de Rusia, en cooperación con la Sociedad Zoológica de Londres, iniciaron un proyecto conjunto.

La finalidad del mismo es mejorar las acciones de protección del tigre siberiano en algunas áreas protegidas. Estas son la reserva natural Sikhote Alin, el Parque Nacional Zov Tigra y en la reserva natural Kedrovaya Pad.

Proyecto Tigre Siberiano

El Proyecto Tigre Siberiano, creado en 1992, estudia y recolecta datos sobre esta subespecie, con la finalidad de crear planes de conservación. Para esto, equipan a los tigres con collares de radio, permitiendo estudiar su estructura social, hábitos alimenticios, uso de la tierra y patrones de mortalidad.

Este proyecto ha dado grandes frutos, ya que, entre otros aspectos, ha apoyado en abordaje de los conflictos tigre-humano. Esto lo ha logrado gracias a la intervención oportuna del equipo de Respuesta de Tigres.


Índice

El Proyecto de Tigre Siberiano (Siberian Tiger Project), que ha operado en la reserva Sijote Alin desde 1992, concluyó que el macho más pesado (M-20) alcanzó los 205 kg, siendo el mayor peso que han podido verificar, aunque sobre la base de un número limitado de especímenes. [ 4 ] ​ Dale Miquelle, director de dicho programa, asegura que a pesar de las repetidas afirmaciones en la literatura popular de que el tigre de Amur es el más grande de la especie, sus mediciones realizadas a más de cincuenta ejemplares capturados sugieren que su tamaño corporal es similar al de los tigres indios. [ 5 ] ​ Un estudio reciente calculó un peso promedio sobre la base de ejemplares históricos de 215,3 kg para los machos y 137,5 kg para las hembras. Sin embargo, con ejemplares actuales se calculó un peso promedio de 176,4 kg para los machos y 117,9 kg para las hembras. Estos pesos son menores que los calculados para los ejemplares que habitan el subcontinente indio, por lo que estos datos sugieren que, en la actualidad, la subespecie tigre de Bengala alcanza mayores dimensiones. [ 6 ] ​ Las medidas morfológicas, tomadas por los científicos del Proyecto de Tigre Siberiano, establecen que la longitud promedio cabeza-cuerpo medida entre las curvas, es de 195 cm (con rango de 178 a 208) para los machos y 174 cm (rango de 167 a 182) para las hembras. La cola mide en promedio unos 99 cm en los machos y 91 cm en las hembras. El macho más largo («Maurice») midió 309 cm en longitud total (cola de 101 cm) y tenía una circunferencia de pecho de 127 cm). La hembra más larga («Maria Ivanovna») midió 270 cm en longitud total (cola de 88 cm) y tenía una circunferencia de pecho de 108 cm. Estas medidas muestran que el tigre de Amur actual es más largo que el tigre de Bengala. [ 7 ] ​ En 2012 se identificó a un gran macho llamado Luk que llegó a los 212 kg de peso, siendo el espécimen más pesado confirmado por científicos en la Reserva Natural de Komarov Ussuri. [ 8 ] ​

El macho más grande del que se tengan referencias confiables fue un ejemplar de 335 cm de largo total medido en línea recta (350 cm sobre las curvas del lomo), cazado en la base del río Sungari, Manchuria, en 1943. [ 9 ] ​ se han reportado casos de más de 300 kg. [ 10 ] ​ Sin embargo, según el Dr. Vratislav Mazák, no existía verificación científica en el campo, por lo que no se puede comprobar la veracidad de estos reportes. [ 11 ] ​ Un reporte habla de un tigre macho cazado en los montes Sijote-Alin en 1950, que pesó 384,8 kg se calculó que tendría una longitud total probable de 349 cm, pero esta última cifra es hipotética. El ejemplar más grande del Tigre de Amur salvaje del que se tienen referencias confiables corresponde a un macho llamado Circa que pesó unos 306,5 kg. Dicho ejemplar fue capturado en la región rusa de Ussuri. [ 12 ] ​ [ 13 ] ​ [ 14 ] ​ Según los Récords Mundiales Guinness, el tigre cautivo más pesado fue un macho llamado “Jaipur”, que midió 332 cm de largo total y pesó 423 kg, al final de su vida, en 1999, aunque era un tigre bastante obeso. Los tigres de Amur en particular tienden a acumular grasa, en especial si son castrados. [ 15 ] ​ [ 16 ] ​

En los meses fríos el pelo se torna más largo y espeso, creciendo hasta los 105 mm de longitud en algunas zonas, con el fin de protegerlo del gélido invierno.

Son capaces de alcanzar altas velocidades en cortas persecuciones sobre la fría nieve del bosque siberiano.

Dentro de la región rusa del Amur - Ussuri, los tigres de Amur se concentran en las zonas de Krai de Primorie y la parte meridional del Krai de Jabárovsk. Comparten la densa y húmeda taiga de la zona con otros grandes depredadores como los lobos, osos, glotones, linces y leopardos de la subespecie local (Panthera pardus orientalis), hoy en día muy amenazada, entre los que es el depredador dominante (junto a los osos pardos machos). De hecho, a excepción de los osos pardos más grandes, los tigres cazan ocasionalmente cualquiera de los animales anteriores. No obstante, las presas más comunes de este animal son ungulados, fundamentalmente jabalíes y grandes cérvidos como el sika japonés, el ciervo común y el alce aún no se conocen casos de personas muertas por tigres de Amur. Están amenazados por la calidad de su piel y sus huesos, que se venden en el mercado negro asiático.

Es la subespecie de tigre que vive más al norte y más al este, en los bosques de hoja perenne del extremo sureste de Rusia y la frontera entre Rusia y China. Originalmente también era la que se extendía más hacia el oeste y la única presente en Europa. [ 17 ] ​ A principios del siglo XX la subpoblación oriental, ya aislada de los escasos ejemplares que sobrevivían en su área de distribución occidental (en los bosques del sur del Caspio, Irán, Turquía y algunas zonas del Asia Central soviética), se extendía por Mongolia, Manchuria y Corea, hasta el oeste del Mar de Ojotsk, con una población aproximada de 7000 ejemplares, reduciéndose posteriormente su área de distribución debido a la presión humana. En tiempos históricos desapareció del lago Baikal, la mayor parte de Manchuria y la península de Corea. En la actualidad su estado es crítico, quedando una sola población, más o menos continua, en la región del río Amur y junto al mar de Japón, y al igual que el resto de los tigres, esta subespecie está protegida internacionalmente.

La población de tigres de Amur en Rusia permaneció relativamente estable hasta alrededor de 1990, cuando el hundimiento de la Unión Soviética y la crisis económica subsiguiente provocaron un brusco aumento de la caza furtiva. En 1992 comenzó un intenso programa de conservación, llevado a cabo por científicos de Rusia y otros países, conocido como Siberian Tiger Project (Proyecto Tigre Siberiano), con el fin de detener el declive de la población y hacerla crecer de nuevo. El programa ha tenido un cierto éxito, haciendo que, por ejemplo, la población localizada en la reserva de Sijote-Alin pasase de 250 ejemplares en 1992 a cerca de 350 en 2004. No obstante, muchas poblaciones se encuentran aisladas y cuentan con menos de 20 animales, lo que les hace víctimas de la consanguinidad. Un censo realizado en 2005 demostró que la población de tigres de Amur es de alrededor de 500 individuos: 334–417 adultos y 97–112 cachorros. En 2014 el Fondo Mundial para la Naturaleza estimó que la población total del tigre de Amur en la naturaleza era de alrededor de 400 individuos. [ 18 ] ​A principios de 2015 una tigresa y sus cachorros de aproximadamente un año y medio de edad fueron fotografiados en la provincia de Jilin en China a treinta kilómetros de la frontera rusa, lo cual es un indicativo de que se podría estar asentando una población en esa región. [ 19 ] ​ En 2016 durante un encuentro en la ciudad de Sochi entre las subcomisiones para la protección del ambiente de Rusia Y China fue emitido un comunicado en el que se indica que la población del tigre de Amur creció en un 10 a 15 % con respecto a 2005, llegando a los 523 a 540 ejemplares en estado salvaje en Rusia. [ 20 ] ​ Este es un buen indicador de que los programas conservacionistas iniciados en la década de 1990 por el gobierno ruso están funcionando. [ 21 ] ​

Lamentablemente, la caza furtiva no ha desaparecido hoy en día de la región, y todavía siguen muriendo varios tigres por culpa del hombre. Es el caso de varios cachorros que son atropellados cada año en la única carretera que cruza su territorio. [cita requerida]

Rusia e Irán han discutido la posibilidad de iniciar la reintroducción del tigre en el norte del país.

Igualmente se están considerando áreas de Uzbekistán y Kazajistán para reintroducir la subespecie en puntos de su área de distribución original en Asia Central [ 22 ] ​ [ 23 ] ​

En 2013 un equipo de científicos surcoreanos liderados por Jong Bhak del Instituto de Genómica Personal de Suwon lograron descifrar el genoma del tigre de Amur y lo compararon con el de otras subespecies de tigre como el indio así como con otros felinos como los leones africanos y los leopardos, con el propósito de entender las distinciones que componen a las diversas especies de grandes félidos así como para contribuir a preservar la limitada diversidad genética de estos grandes depredadores en su entorno natural [ 24 ] ​

En 2015 el Gobierno ruso aprobó la creación del parque nacional Bikin, en la provincia de Primorie. Conocidos como “el Amazonas de Rusia”, los bosques de la cuenca del río Bikin son la mayor área intacta de bosques mixtos de todo el hemisferio norte. El nuevo parque protege más de 1,16 millones de hectáreas de bosques –una superficie mayor que Navarra- que ya en 2010 fueron declarados Patrimonio de la Humanidad de la UNESCO, y son el hábitat del 10% de la población actual del tigre de Amur. [ 25 ] ​

En 2017 un estudio en línea publicado en la revista Biological Conservation propone la reintoduccion del tigre de Amur en dos localidades de Kazajistán, los cuales son el delta del río Ili y la costa adyacente sur del lago Balkhash. Se identificaron alrededor de 7000 kilómetros cuadrados de hábitat adecuado para estos félidos que cuentan con suficientes animales de presa (ciervos y jabalíes) como para albergar una población de entre 64 y 98 tigres dentro de 50 años si se introducen 40 a 55 tigres. [ 26 ] ​

El tigre preside el escudo oficial de la región de Primorski (Rusia), aparece también en el de Jabárovsk, en el de la ciudad de Vladivostok y en el de la ciudad siberiana de Irkutsk. También aparece en el escudo del equipo de fútbol profesional ruso FC Luch-Energía Vladivostok. Hodori, la mascota de los Juegos Olímpicos de Seúl (1988), fue un tigre de amur.


Video: TYPES OF TIGER


Predchádzajúci Článok

Rastliny pre veteránov - Pocta veteránov kvetmi

Nasledujúci Článok

Weltheimia