Giraffa camelopardalis - Giraffa


ŽIRAFFE

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Artiodactyla

Rodina

:

Giraffidae

Milý

:

Žirafa

Druhy

:

Giraffa camelopardalis

Spoločný názov

: žirafa

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 3,8 - 4,7 m plus chvost 80-100 cm
  • Výška: žena 3,9 - 4,5 m až po koniec rohov - muži 4,7 - 5,3 m až po koniec rohov
  • Váha: samica 700 - 1180 kg - samec 1100 - 1930 kg
  • Dĺžka života: 10 - 15 rokov vo voľnej prírode, 20 - 27 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: žena 3 roky - muž 4 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Žirafa, vedecký názov Giraffa camelopardalis rodiny Giraffidae, je najvyššie suchozemské zviera. Žije v celej Afrike, v oblastiach na juh od Sahary, vyhýbajú sa však oblastiam skutočnej púšte, močaristých oblastí a dažďových pralesov.

Jednou z jeho zvláštností, vďaka ktorým prežije vo veľmi odlišných prostrediach, je to, že je to zviera, ktoré dokáže dlho zostať bez pitia, a preto môže žiť aj stovky kilometrov od vody bez toho, aby to spôsobilo nejaké škody. Ideálnym biotopom sú v každom prípade ihličnaté lesy alebo savana. Potraviny nesúťažia s inými zvieratami, pretože sa živia hlavne listami stromov.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Prvá vec, na ktorú si každý pomyslí, keď uvažuje o žirafe, je určite jej výška, ktorá u dospelého muža dosahuje 5,7 m.

Má škvrnitú srsť a typ sa tiež líši podľa biotopu, v ktorom žije, pretože jeho funkcia je maskovanie. Bolo klasifikovaných osem poddruhov, ktoré sa navzájom líšia pre rozdielnu maculáciu plášťa (štúdie o rôznych poddruhoch prebiehajú a názory rôznych vedcov sú dosť rozporuplné).

Majú chvost dlhý až jeden meter, ktorý končí čiernym chumáčom, ktorý slúži na to, aby hmyz nebol v dosahu.

Najvýraznejšou časťou je určite krk, priemerne dlhý 2,5 m, vybavený 7 stavcami, ako u väčšiny cicavcov, iba u tohto zvieraťa sú však obzvlášť pretiahnuté a široké. Vzhľadom na to, že srdce žirafy musí veľa pracovať, aby sa dostala krv do hlavy, sú tepny na krku vybavené špeciálnymi chlopňami, ktoré znižujú tlak pri znižovaní hlavy, aby nedošlo k poškodeniu mozgu.

Nohy žirafy sú dlhé až 2 m, sú svalnaté a silné. Každý z nich má rozdelené (rozdelené) kopyto tvorené tretím a štvrtým prstom, zatiaľ čo ďalšie tri prsty sú oveľa menšie. Keď beží, zdá sa neobratný a nepríjemný kvôli krku, ktorý sa pohybuje tam a späť, ale je to zviera, s ktorým treba rátať. V skutočnosti môže dosiahnuť rýchlosť 55 - 60 km / h a udržať túto rýchlosť na značné vzdialenosti.

Hlava je opatrená rohmi, ktoré končia zaobleným hrotom, ktorý nie je ničím iným ako rozšírením lebky. U žien sú rohy zvyčajne tenké, zatiaľ čo u mužov sú robustnejšie.

Zvláštnosťou je modrý jazyk dlhý až 45 cm, ktorý sa používa spolu s hornou perou na roztrhnutie vegetácie, ktorú konzumuje.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Žirafa je zviera, ktoré zvyčajne žije v malých skupinách s 10 až 20 jedincami, čo však neznamená, že táto skupina je základom jej sociálnej formy. V skutočnosti je to veľmi individuálne zviera a zhromažďuje sa spolu s ostatnými jedincami, aby malo väčšiu šancu na útek pred predátormi. Ľahko prechádzajte z jednej skupiny do druhej. Neexistujú pravidlá, ako by sa mala skupina vytvárať (všetky ženy, všetci muži, muži a ženy atď.): Všetky kombinácie sú v poriadku. Jediným skutočným zväzkom, ktorý existuje medzi žirafami, je zväzok matky a jej mláďat.

Spravidla sa nestretáva s bitkami, ale vzhľadom na svoju výšku obvykle už z diaľky vidí akékoľvek nebezpečenstvo a dáva prednosť úniku.

Kŕmia sa ráno a večer a v noci spia v stoji, aby lepšie unikli predátormi. Pokojová poloha znamená, že hlava je umiestnená medzi zadnými nohami vytvorením veľkej klenby okolo krku. Málokedy si ľahnú. Počas odpočinku majú oči stále napoly zatvorené a uši vždy pozorné.

KOMUNIKÁCIA

Žirafy sa považujú za nemé zvieratá, pretože ich nie je často počuť vydávať zvuky. V skutočnosti medzi sebou komunikujú prostredníctvom chrochtania, pískania, kriku, syčania, pričom každý zvuk má presný význam: ak existuje nebezpečenstvo, zavrčí alebo odfrčí, aby varovalo ostatných pred nebezpečenstvom; matka zapíska, aby zavolala dieťaťu, alebo sa sklopí, keď ho nevidia. Bábätká vydávajú zvuky bečenia alebo mňaukania, zatiaľ čo muži vydávajú zvuk podobný kašľu, keď dvoria ženám v horúčave.

Aspektom, ktorý v komunikácii netreba podceňovať, je to, že žirafy komunikujú aj vďaka svojej výške, vysoký pohľad v skutočnosti umožňuje, aby boli rôzne exempláre vďaka svojmu akútnemu zraku vždy v kontakte.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Žirafa sa živí listami, kvetmi, strukmi a plodmi veľkého množstva druhov rastlín: Acacia senegal, Mimosa pudica, Combretum micranthum, Prunus armeniaca, aj keď ich hlavným jedlom je akácia.

Je to zviera par excellence, ktoré vzhľadom na jeho výšku predstavuje najpohodlnejšie jedlo na jedenie na stromoch. Dlhé nohy bránia v pasení a pitie je v skutočnosti veľkým problémom, musí tak roztiahnuť predné nohy a znížiť hlavu o zem (pozri video nižšie).

Počas dňa sa žirafa kŕmi, zatiaľ čo v noci prežúva, t. J. Vracia prijaté jedlo, aby ho žuvala a potom opäť prehltla. Je to v skutočnosti prežúvavec.

Bolo pozorované, že samec sa zvyčajne radšej natiahne, aby sa pásol na korunách stromov, zatiaľ čo samica sa radšej živí v spodných vetvách (pozri video na bočnej strane).

Môžu jesť až 65 kg zeleniny denne, aj keď v chudobných oblastiach, prežijú dokonca aj na 7 kg jedla denne.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

K páreniu spravidla dochádza počas obdobia dažďov, aby sa ďalšie pôrody uskutočňovali v suchých mesiacoch (máj - august).

Boje medzi samcami žirafy o pozornosť ženy v ruji nie sú nič neobvyklé. Počas boja obe žirafy kráčajú pripevnené k sebe a navzájom si dávajú mocné hlavy, ktorých rohy zasahujú súpera do bokov alebo krku. Ak je úder obzvlášť silný, môže spôsobiť vážne poškodenie súpera (pozri video na bočnej strane).

Po párení samec odíde a samica sa zvyčajne pripojí k skupine a zostane tam po celú dobu tehotenstva.

Lagiraffa má graviditu, ktorá trvá asi 450 dní (15 mesiacov) a po tomto období sa narodia malé 2 m vysoké a vážiace 50 - 55 kg (narodenie dvojčiat je zriedkavé). Samica sa v čase pôrodu oddeľuje od skupiny, vyberie si tiché a bezpečné miesto a kým dieťa nedosiahne dva týždne života, do skupiny sa znovu nezapojí. Zvyčajne rodí v stoji pri chôdzi a život dieťaťa sa začína silným pádom z výšky 2 metrov. Asi po 15 - 20 minútach je dieťa schopné vstať, podniknúť prvé neisté kroky a začať odsávať mlieko od matky.

Keď sa matka s malým znovu spojí so skupinou, matka sa môže začať hýbať a znova sa hýbať, pretože všetky malé deti sú zverené do akejsi škôlky, ktorá matkám umožňuje odísť hľadať jedlo a pitie preč . V skutočnosti sa v tejto škôlke striedajú rôzne matky pri starostlivosti o malé deti.

K odstaveniu dochádza v priemere okolo 12 - 16 mesiacov a mladé ženy zvyčajne zostávajú v stáde matky, zatiaľ čo muži bývajú osamelí, kým svoje stádo nenájdu.

Muži dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku 3 - 4 rokov, ale až o rok neskôr sú sexuálne dospelí, aj keď sa v skutočnosti začnú rozmnožovať najskôr po dosiahnutí siedmeho roku života. Mladé žirafy dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku 3 - 4 rokov.

PREDÁCIA

Levy, leopardy a hyeny sú hlavnými predátormi žirafy. Bolo tiež pozorované, že krokodíly sa stávajú zradnými, keď sa k brehom dostanú žirafy, aby sa napili. V každom prípade môžu predátori získať z chorých, starých alebo mladých zvierat iba to najlepšie, pretože dospelý a zdravý jedinec dokáže držať krok so svojimi predátormi vydávaním silných kopov, ktoré bez problémov prerazia lebku.

STAV OBYVATEĽSTVA

Tam Giraffa camelopardalis je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC medzi zvieratami s nízkym rizikom vyhynutia NEJMENŠÍ OBAV (LC): odhaduje sa asi 100 000 exemplárov, aj keď nedávne prieskumy naznačujú určitý pokles.

Populácie v Južnej Afrike sú všeobecne početnejšie, zatiaľ čo populácie na severe pomaly klesajú v dôsledku degradácie biotopov a pytliactva.

SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKONOMICKÝ VÝZNAM V EKOSYSTÉME

Zvláštnosťou týchto cicavcov je, že sú skutočným hniezdom kliešťov, ktoré z nich odstraňujú malé vtáky (Buphagus africanus), ktoré spočívajú na ich pokožke a jedia s vynikajúcou chuťou, čím sa pokožka zbaví týchto nepríjemných parazitov (pozri video nižšie): medzi žirafou a Buphagusom teda existuje vzájomná výhoda.

Žirafy sú veľkým lákadlom pre zoologické záhrady a parky divočiny.

Svojho času boli zabití pre svoje mäso a z ich kože vyrobili uzdy, biče, remene a dokonca aj hudobné nástroje.

ZVEDAVOSŤ “

Pojem žirafa pochádza z arabčiny a pravdepodobne od slova xirapha čo znamená „ten, kto chodí veľmi rýchlo“.


Žirafa sieťovaná

The sieťovaná žirafa (Giraffa camelopardalis reticulata), tiež známy ako Somálska žirafa, je poddruh žirafy pôvodom z afrického mysu Horn. Žije v Somálsku, južnej Etiópii a severnej Keni. [2] Vo voľnej prírode žije približne 8 500 jedincov. [2] Mriežkovanú žirafu popísal a pomenoval ju dvojmiestne britský zoológ William Edward de Winton v roku 1899, avšak IUCN v súčasnosti pozná iba jeden druh žirafy s deviatimi poddruhmi.

Žirafy sieťované sa môžu krížiť s inými druhmi žiraf v zajatí alebo ak prichádzajú do styku s populáciami iných druhov vo voľnej prírode.

Spolu so žirafou Rothschildovou je to jednoznačne žirafa, ktorú v zoologických záhradách najčastejšie vidíme. [3] Jeho srsť pozostáva z veľkých, polygonálnych, pečeňovo sfarbených škvŕn, ktoré sú ohraničené sieťou žiarivo bielych čiar. Bloky môžu niekedy pôsobiť sýtočerveno a môžu tiež zakrývať nohy. Žirafy sú najvyššie cicavce na svete. [4]


Žirafy

Giraffa camelopardalis

Je to najvyšší suchozemský cicavec na svete a najväčší prežúvavec

Ako sa uznávajú?

Žirafy sú najvyšším suchozemským cicavcom na svete. Muži (nazývaní býci) dorastajú v priemere do 5,3 ma hmotnosti 1 200 kg. Samice (nazývané kravy) sú menšie, dorastajú priemerne do 4,3 ma hmotnosti 830 kg.

Žirafy majú strmo sklonený chrbát od pliec po zadok a dlhý chvost s čiernym chumáčom na konci, aby odháňali mušky a iný lietajúci hmyz. Ich nohy sú tiež dlhé.

Majú veľmi dlhý krk s krátkou a vzpriamenou hrivou. Skladá sa zo siedmich krčných stavcov, ako sú ľudia, ale sú väčšie a zviazané spolu s guľkami a jamkami pre lepšiu flexibilitu. Pomocou dlhého krku sú žirafy schopné využiť pás lístia mimo dosahu všetkých ostatných pozemských prehľadávačov, okrem slonov.

Na hlavách majú rohovité výbežky, ktoré sa nazývajú ossicones. Sú tvorené skostnatenou chrupavkou pokrytou kožou a kožušinou. Ossicones sú tenké a všívané u žien, a silné a plešaté u mužov, v dôsledku nosenia počas bojov s inými mužmi. Ossicones sa pravdepodobne zúčastňujú termoregulácie.

U niektorých mužov sa na ich hlavách vytvárajú usadeniny vápnika, čo vytvára ilúziu zvieraťa, ktoré má viac ako dva rohy. Výsledok je trochu nevzhľadný, ale dá sa použiť na silnejšie údery počas súbojov s inými mužmi.

Žirafov jazyk je dlhý asi 45 cm a je vysoko prednesiteľný (schopný uchopiť). Jazyk spolu s úzkym čenichom a pružnou hornou perou umožňuje žirafám úspešne prekonať väčšie tŕne akácie a ťahať listy. Koniec jazyka má tendenciu byť čierny, aby sa zabránilo popáleniu slnkom, pretože je vonku a vystavený slnečnému žiareniu značnú časť času, a môže byť v hornej časti ružový alebo fialový.

Samec aj samica majú škvrnitú srsť. Poddruh (a teraz druh) sa mierne líši sfarbením a vzormi. Náplasti žirafy slúžia predovšetkým na maskovanie, ale každá náplasť slúži aj ako tepelné okno na uvoľnenie telesného tepla. Vzor kože je podobný jednému z našich odtlačkov prstov, je to jedinečný identifikátor pre každé zviera a konštanta po celý život žiraf.

Predtým sa myslelo, že Žirafy majú skutočne veľké srdce, ale nedávny výskum ukázal, že na to nie je priestor. Namiesto toho majú žirafy relatívne malé srdce a ich sila pochádza z veľmi silného rytmu v dôsledku neuveriteľne hrubých stien ľavej komory.

Obojstranné a rebrované nákrčníky pre deti

Obojstranné a rebrované nákrčníky

Základné nákrčníky pre deti

Svetlé farby základné nákrčníky

Dar

10% z predajnej ceny tohto nákrčníku je venovaných mimovládnej organizácii pre životné prostredie GCF.

Ďalšie informácie o prácach vykonaných GCF nájdete na tejto stránke.

Existujú nejaké poddruhy?

V súčasnosti je známych deväť poddruhov žiraf. Nové objavy naznačujú, že v skutočnosti existujú štyri druhy a päť poddruhov žirafy. Na potvrdenie týchto nových výsledkov a zmenu aktuálnej klasifikácie je však potrebný ďalší výskum.

  • Žirafy (Giraffa camelopardalis)
    • Núbijská žirafa (c. camelopardalis) Južný Sudán a Etiópia
    • Žirafa Kordofan (asi antiquorum) Stredná Afrika
    • Západoafrická žirafa (asi. peralta) Niger
    • Žirafa sieťovaná (c. reticulata) Keňa, Etiópia a Somálsko
    • Masajská žirafa ( c. tippelskirchi) Tanzánia a Keňa
    • Angolská žirafa (asi angolensis) Bostwana a Namíbia
    • Juhoafrická žirafa (asi žirafa) Angola, Botswana, Mozambik, Namíbia, Južná Afrika, Zambia
    • Žirafa od spoločnosti Thornicroft (asi tornicrofti) Údolie Luagwa a Zambia
    • Rothschildova žirafa (asi rothschildi) Uganda a Keňa
  • Severná žirafa (Giraffa camelopardalis)
    • Núbijská žirafa (G. c. Camelopardalis)
    • Žirafa Kordofan (G. c. Antiquorum)
    • Západoafrická žirafa (G. c. Peralta)
  • Žirafa sieťovaná (Žirafa sieťovaná)
  • Masajská žirafa (Žirafa Tippelskirchi)
  • Južná žirafa (Žirafa žirafa)
    • Angolská žirafa (G. g. Angolensis)
    • Juhoafrická žirafa (Napr. Žirafa)

Kde sa nachádzajú?

Žirafy sú rozšírené v južnej a východnej Afrike, s menšou izolovanou populáciou v západnej a strednej Afrike. Vyskytujú sa v 21 afrických krajinách a zdá sa, že vyhynuli najmenej v ďalších siedmich (Burkina Faso, Eritrea, Guinea, Mali, Mauritánia, Nigéria a Senegal).

Aký je ich biotop?

Žirafy sa prispôsobili rôznym biotopom, od púštnej krajiny až po lesy a savany.

Žirafy v Nigeri

Ako sa pária?

Žirafy sú polygamný. To znamená, že dominantní muži sa zvyčajne pária so všetkými ženami v stáde, ktoré sú plodné.

Sexuálnu zrelosť dosahujú vo veku troch alebo štyroch rokov, hoci muži sa môžu rozmnožovať až v šiestich alebo siedmich rokoch kvôli konkurencii väčších mužov.

Ženské žirafy chodia do ruje každé dva týždne po celý rok. Aj keď žirafy nemajú obdobie párenia, chov je bežnejší v období dažďov, pretože sú menej vystresované a je na ne dostatok potravy.

Samci cítia vôňu moču, aby zistili, ktorí z nich sú ochotní sa páriť. Ak veci vyzerajú nádejne, muž nasleduje ženu okolo, až kým sa nezastaví, čo naznačuje, že nastal správny čas. Nakoniec samec pripevní samicu zozadu a kopuluje s ňou.

Gestačné obdobie trvá asi 15 mesiacov. Interval medzi pôrodmi je takmer dva roky.

Novorodená sieťovaná žirafa

O ich potomkoch

Matka žirafy rodí v stoji, takže sa rodia teľatá padajúce na zem z výšky takmer dvoch metrov. Spravidla sa narodí jedno teľa, dvojčatá sú neobvyklé, ale vyskytujú sa.

Novorodené teľatá sú schopné chodiť asi za hodinu. Závisia od materského mlieka deväť až dvanásť mesiacov a tuhú stravu začínajú testovať asi vo veku štyroch mesiacov.

Počas prvých mesiacov po narodení sú teľatá veľmi náchylné na zachytenie predátormi. Vedci uvádzajú, že iba 1/4 dojčiat prežije do dospelosti kvôli vysokej miere predácie.

Po odstavení zostávajú teľatá blízko samice takmer dva roky. Obdobie nezávislosti sa však u býkov a kráv líši. Kravy majú tendenciu zostať v stáde a býky majú tendenciu osamostatňovať sa.

Komunikácia a zmysly

Žirafy medzi sebou komunikujú pomocou infrazvukových zvukov, teda mimo rozsahu ľudského sluchu.

Ich vízia sa spolieha hlavne na ich výšku. Umožňuje im udržiavať súdržnosť stáda v obrovskej savane a vyhnúť sa prekvapivým útokom predátorov.

Majú tiež dobrý čuch

Kedy sú aktívne?

Kŕmenie zaberá väčšinu dňa žiraf. Čas strávený prehliadaním sa v období sucha často zvyšuje, pretože kvalitné potraviny sa hľadajú ťažšie a pre uspokojenie svojich výživových potrieb musia často cestovať ďalej.

Žirafy spia každý deň iba pár hodín. Za normálnych okolností odpočívajú v stoji, aj keď niekedy ich možno pozorovať aj v ľahu. Keď ležia, žirafy si zložia nohy pod telo, väčšinou však držia krk vysoko. Príležitostne môžu spať s hlavou položenou späť na zadku. Táto forma spánku trvá iba veľmi krátke obdobie, pretože je to mimoriadne exponovaná poloha.

Čo jedia?

Žirafy sú bylinožravce a živia sa listami, stonkami, kvetmi, semienkami, plodmi a zriedka trávou. Ich obľúbeným jedlom sú akáciové stromy a kry. Muži sa zvyčajne kŕmia úplne natiahnutým krkom a hlavou, aby dosiahli vetvy vyššie ako tie, z ktorých sa samice kŕmia.

Sú prežúvavce, rovnako ako dobytok alebo ovce. Jedlo rýchlo prehltnú bez žuvania, takže sú nútení tráviť veľa času pohybom jedla medzi štyrmi žalúdkami a ústami. Žirafy opakujú jedlo, ktoré prehltli, potom ho žujú a nakoniec opäť prehltnú.

Ak je voda ľahko dostupná, žirafy budú často piť. Roztiahnu predkolenia a / alebo pokrčené kolená, aby umožnili dlhému krku dosiahnuť až k vode. V suchom prostredí však žirafy absorbujú väčšinu svojej vlhkosti vďaka kondenzácii, ktorá sa zhromažďuje z listov.

Majú predátorov?

Levy sú hlavnými predátormi žiraf. Rovnako sú zraniteľní voči leopardom a hyenám, v menšej miere aj gepardom a krokodílom. Väčšina predátorov sa zameriava na mladé, choré alebo staršie žirafy. Ľudia navyše predstavovali veľký problém tým, že ich pytliačili.

Žirafy sa bránia pred predátormi kopaním dlhými nohami. Taktiež nepretržite bežia rýchlosťou 50 km / h.

Aká je ich životnosť?

Priemerná dĺžka života vo voľnej prírode: 25 rokov.

Stádo žiraf

Zdroj: Trust Giraffe Conservation Trust

Juhoafrickí býci bojujúci

Ako sa správajú?

Žirafy nie sú teritoriálne a sociálne. Tvoria pružné stáda 10 až 20 jedincov vo veľmi variabilných rozsahoch, v závislosti od dostupnosti potravy a vody.

Žirafy nemajú silné sociálne väzby, okrem matiek so svojimi potomkami. Mamičky sa zhromažďujú v stádach jaslí a navzájom si strážia lýtka, zatiaľ čo hľadajú jedlo, aby chránili svoje deti pred predátormi.

Mladí muži, ktorí sú dosť starí na to, aby sa o seba postarali, tvoria stáda bakalárov. Budú hrať a komunikovať, aby sa pokúsili zistiť, kto je najsilnejší a najdominantnejší v skupine.

Dospelí muži opúšťajú svoju rodenú skupinu a zvyšok života zvyčajne trávia sami, s výnimkou obdobia párenia.

Muži proti sebe súťažia o dominanciu a možnosti párenia. Bojujú s použitím krku a hlavy ako zbraní. Tento rituál sa nazýva „zúženie hrdla“.

Sú ohrození?

Populácia žirafy za posledných 30 rokov zaznamenala dramatický pokles o 36 - 40% a považuje sa za náchylnú na vyhynutie.

Toto sú hlavné faktory, ktoré spôsobili tento pokles:

  • Strata, degradácia a fragmentácia biotopov v dôsledku rastu ľudskej populácie, ktorá ide ruka v ruke s rozširovaním poľnohospodárskych a živočíšnych činností. Aj kvôli banskej činnosti a nekontrolovanej ťažbe dreva.
  • Nezákonný lov mäsa a úkrytu.
  • Ozbrojené konflikty.
  • Podmienky sucha sú čoraz bežnejšie. Táto situácia zvyšuje riziko požiarov a presunov ľudskej populácie (niekedy do chránených oblastí).
  • Choroby ako antrax a moru hovädzieho dobytka.
  • Nehody automobilov a vlakov mimo chránených oblastí.

Väčšina z týchto faktorov neprestala a nemusí byť reverzibilná po celom rozmedzí druhov.

Vzhľadom na to, že žirafy sú distribuované po celej Afrike a žijú od štátnych národných parkov a rezerv až po súkromné ​​a obecné pozemky, nie sú ochranné akcie ľahkou úlohou. Mali by to však zahŕňať správu a ochranu biotopov presadzovaním práva a komunitné ochranné iniciatívy.


Ako sa žirafy stali krkmi víťazmi

Žirafy učili generácie študentov, ako funguje evolúcia. Samozrejme nie priamo. Komunikácia prostredníctvom nočného bzučania je prekážkou výučby v triede. Ale moderná žirafa - Giraffa camelopardalis - sa často používa ako učebnicový príklad toho, prečo mali Darwin a Wallace pravdu a Lamarck sa mýlil.

Nastavenie prebieha asi takto. Pomysli na malú protogirafu, ktorá lačne hľadí na niektoré chutné listy vysoko na strome. Argumentuje niekto z lamarckovskej evolučnej školy, ktorý by mohol predpokladať, že malá žirafa by si natiahla krk, aby chytila ​​najspodnejší z týchto vysokých listov, a pri námahe by si vyvinula dlhší krk, ktorý potom prenesie na svojich potomkov. Najlepšie výsledky dosiahnete opakovaním. Darwinian by na druhej strane očakával, že sa protogirafy budú líšiť v dĺžke krku a tie, ktoré majú náhodou o niečo dlhšie krky, budú schopné dosiahnuť viac potravy, prežiť dlhšie a páriť sa tak často, aby túto variáciu preniesli do ďalšej generácie, ktorá by si scenár dohrávala odznova.

Aj keď je scenár trochou karikatúry toho, čo si Lamarck v skutočnosti myslel, je stále užitočné dospieť k základnej evolučnej rovnici, ktorú nezávisle destilovali Darwin a Wallace. Napriek popularite myšlienkového experimentu sme napriek tomu vedeli len málo o tom, ako sa žirafa v skutočnosti dostala ku krku. Dnešné vysoké prehliadače sa určite vyvinuli z predkov s kratším hrdlom, ale ako? Nová štúdia anatomičky Melindy Danowitzovej z New York Institute of Technology a kolégia osteopatickej medicíny teraz poskytuje odpoveď.

Žirafy nie sú jedinými zvieratami, ktoré si vyvinuli pôsobivo dlhé krky. Napríklad dinosaury sauropódy a vodné plesiosaury sa napríklad natiahli do absurdných dĺžok, a to tak, že sa k stĺpu pridali ďalšie stavce a jednotlivé kosti sa predĺžili. Ale žirafy majú štandardný počet krčných stavcov zdieľaný väčšinou cicavcov - sedem - pričom prvý prvok v hrudnej časti chrbtice je upravený ako možná ôsma „krčná“ kosť. Ale to je všetko. Evolúcia, ktorú obmedzuje anatómia cicavcov, formovala žirafy iným spôsobom ako saurians s dlhým hrdlom.

Danowitz a spoluautori sa pozreli na anatomické orientačné body na 71 stavcoch žirafy zahŕňajúcich 11 druhov od doby pred viac ako 16 miliónmi rokov po súčasnosť, so zameraním na druhý a tretí stavec na krku. Ako sa ukázalo, proporčne dlhý krk nie je pre tieto cicavce nič nové.

Najlepší kandidát na skutočnú protogirafu, Prodremoteriuma pomenovaná skorá žirafa Canthumeryx už mali krčné kosti, ktoré boli v porovnaní s ich šírkou dlhé. „[Iba] žirafia línia začínala s relatívne pretiahnutým krkom,“ píšu Danowitz a spoluautori, „ale toto predĺženie krčka maternice predchádza Giraffidae“ - podskupina žirafy si zvyčajne myslela, že zahŕňa všetky formy s dlhým hrdlom.

Ale aj keď najskoršie žirafy už mali mierne pretiahnuté krčné kosti, smerom k týčiacim sa výšinám nebol žiadny „Pochod pokroku“. Aspoň jedna - a možno aj viac - línií žirafy sa vrátila k skráteným hrdlám zaveseným okolo statných stavcov. Giraffokeryx bol medzi najskoršími žirafami s krátkym hrdlom a prechádzal nízko položenými listami pred asi 12 miliónmi rokov a za posledné tri milióny rokov Sivatherium, Bramatherium, a okapi ho nasledovali. Krátke krky sa množili po boku ich príbuzenských príbuzných, a preto dnes ešte máme žirafy s krátkym aj dlhým hrdlom.

Skutočne žirafy s dlhým hrdlom sa vyvinuli až pred asi 7,5 miliónmi rokov. Samotérium, Palaeotragus, Bohlinia, zaniknutý Giraffa sivalensis a živých Giraffa camelopardalis zachovať dostatok prechodných prvkov, aby umožnil Danowitzovi a kolegom rekonštruovať, ako k tomuto rozťahovaniu došlo. Nešlo len o to vytiahnuť ich stavce, akoby boli v nejakom anatomickom taffy ťahu. Predná polovica krčných stavcov sa predĺžila dovnútra Samotérium a Palaeotragus, generujúce formy medzi dnešnými Žirafa a ich skreslených predchodcov. Potom, zhruba za posledné dva milióny rokov, rodová línia vedúca k modernej Žirafa predĺžili zadnú polovicu krčných stavcov, čím im poskytli ešte väčší dosah a dosiahli doslova vrchol svojej triedy.

Ak by ste mohli všetky tieto fosílne kúsky a kúsky zhromaždiť do krátkeho filmu, v ktorom sa bude hrať evolúcia žirafy, neskončili by ste s plynulou transformáciou bylinožravca s malým vzrastom na týčiaci sa kockovaný prehliadač. Boli by tu štarty a zastávky a vedľajšie príbehy, pričom koniec nebol cieľom, ale náhodou. Stručne povedané, je čas znova aktualizovať tieto učebnice.


Severná žirafa

Žirafa kordofanská (G. c. antikvórum)

Sortiment žirafy Kordofan zahŕňa niektoré z nepriateľskejších oblastí Afriky: južný Čad, Stredoafrická republika, severný Kamerun, severná Demokratická republika Kongo a západný Južný Sudán. Odhaduje sa, že v týchto vojnami zničených krajinách prežije približne 2 000 jednotlivcov. Pokles o viac ako 80% za posledné tri desaťročia vyústil do ich nedávneho zaradenia k Kriticky ohrozený na Červenom zozname IUCN.

Náplasti žirafy Kordofan sú bledé a nepravidelné. Podobne ako u iných poddruhov žirafy severskej, nemajú na dolných končatinách žiadne stopy.

Núbijská žirafa (G. c. camelopardalis)

Núbijská žirafa je nominovaným poddruhom, čo znamená, že keďže išlo o prvý zaznamenaný exemplár, jej latinský subšpecifický názov je rovnaký ako pôvodný opísaný druh. Odhadovaný počet núbijských žiraf je približne 3 000 jedincov, čo zahŕňa geneticky identickú predtým uznávanú Rothschildovu žirafu. V súčasnosti sa ich v západnej Etiópii vyskytuje menej ako 200, vo východnom Južnom Sudáne 450, v Keni 800 a v Ugande viac ako 1 550.

Je zaujímavé, že väčšina núbijských žiraf v Keni žije extrimimálne (mimo ich prirodzeného rozsahu), ktorý je výsledkom snahy o vytvorenie životaschopných populácií na ochranu.

Presné informácie o neistých malých a rozdrobených populáciách v Etiópii a Južnom Sudáne je veľmi ťažké zistiť a ich počet je s najväčšou pravdepodobnosťou nižší v dôsledku zvýšeného pytliactva v regióne. Na základe miery poklesu, ktorá sa odhaduje na 95% za posledné tri desaťročia, boli núbijské žirafy prvýkrát pridané do Červeného zoznamu IUCN a uvedené ako Kriticky ohrozený. V roku 2010 bol predtým známy Rothschildov poddruh klasifikovaný ako Ohrozený a z Vysoká dôležitosť pre zachovanie na Červenom zozname IUCN, ale na základe dobrého ochranárskeho úsilia vlád a partnerov vrátane GCF bola žirafa Rothschildovcov zaradená do Takmer ohrozený s pribúdajúcim počtom obyvateľov a počtom. Len čo IUCN rozpozná dva poddruhy ako jeden, stav zachovania Červeného zoznamu IUCN pre núbijskú žirafu ako celok s najväčšou pravdepodobnosťou zostane. Kriticky ohrozený, čo naznačuje naliehavú potrebu okamžitých ochranných opatrení.

Nášivky žirafy Núbijskej sú veľké, obdĺžnikové a gaštanovohnedé. Náplasti sú obklopené sivobielou krémovou farbou. Na dolných končatinách nie sú žiadne stopy.


Žirafy

Naši redaktori skontrolujú, čo ste zadali, a určia, či článok revidovať.

Žirafy, (rod Žirafa), ktorýkoľvek zo štyroch druhov rodu Žirafa z dlhohrdlých prežúvajúcich kopytníkov z Afriky s dlhými hrdlami, s dlhými nohami a vzorom srsti nepravidelných hnedých škvŕn na svetlom pozadí. Žirafy sú najvyššie zo všetkých suchozemských zvierat, samce (býky) môžu presahovať výšku 5,5 metra (18 stôp) a najvyššie samice (kravy) majú asi 4,5 metra. Pomocou chápavých jazykov dlhých takmer pol metra sú schopní listovať listami takmer šesť metrov od zeme. Žirafy sú bežným javom v trávnatých porastoch a otvorených lesoch vo východnej Afrike, kde sa vyskytujú v rezerváciách, ako sú tanzánsky národný park Serengeti a kenský národný park Amboseli. Rod Žirafa je tvorená severnou žirafou (G. camelopardalis), južná žirafa (G. žirafa), žirafa Masai (G. tippelskirchi) a žirafa sieťovaná (G. reticulata).

Aké vysoké sú žirafy?

Mužské žirafy môžu byť vyššie ako 5,5 metra (18 stôp) a ženské žirafy môžu dosiahnuť asi 4,5 metra (14 stôp). Žirafy dorastajú do štyroch rokov takmer do svojej plnej výšky.

Kde žijú žirafy?

Väčšina žiraf žije vo trávnatých porastoch a otvorených lesoch vo východnej Afrike, najmä v rezerváciách ako Národný park Serengeti a Národný park Amboseli. Niektoré sa nachádzajú aj v rezerváciách južnej Afriky.

Čo jedia žirafy?

Žirafy jedia nové výhonky a listy, hlavne z trnitého akácie. Jazyk a vnútorná strana úst sú lemované tvrdým tkanivom, ktoré chráni pred tŕňmi.

Ako dlho žijú žirafy?

Žirafy žijú až 26 rokov v divočine a o niečo dlhšie v zajatí.

Sú žirafy ohrozeným druhom?

Žirafy nie sú klasifikované ako ohrozený druh. Stav ich ochrany bol v roku 2016 Medzinárodnou úniou pre ochranu prírody preklasifikovaný z druhu, ktorý najmenej znepokojuje zraniteľné druhy, v reakcii na zvýšenú úmrtnosť spôsobenú stratou biotopov a nelegálnym lovom.

Žirafy dorastú takmer do svojej plnej výšky o štyri roky, priberajú však až do siedmich alebo ôsmich rokov. Muži vážia do 1 930 kg (4 250 libier), ženy do 1 180 kg (2 600 libier). Chvost môže byť meter dlhý a má dlhý čierny trs, na konci je tiež krátka čierna hriva. Both sexes have a pair of horns, though males possess other bony protuberances on the skull. The back slopes downward to the hindquarters, a silhouette explained mainly by large muscles that support the neck these muscles are attached to long spines on the vertebrae of the upper back. There are only seven neck (cervical) vertebrae, but they are elongated. Thick-walled arteries in the neck have extra valves to counteract gravity when the head is up when the giraffe lowers its head to the ground, special vessels at the base of the brain control blood pressure.

The gait of the giraffe is a pace (both legs on one side move together). In a gallop, it pushes off with the hind legs, and the front legs come down almost together, but no two hooves touch the ground at the same time. The neck flexes so that balance is maintained. Speeds of 50 km (31 miles) per hour can be maintained for several kilometres, but 60 km (37 miles) per hour can be attained over short distances. Arabs say of a good horse that it can “outpace a giraffe.”

Giraffes live in nonterritorial groups of up to 20. Home ranges are as small as 85 square km (33 square miles) in wetter areas but up to 1,500 square km (580 square miles) in dry regions. The animals are gregarious, a behaviour that apparently allows for increased vigilance against predators. They have excellent eyesight, and when one giraffe stares, for example, at a lion a kilometre away, the others look in that direction too. Giraffes live up to 26 years in the wild and slightly longer in captivity.

Giraffes prefer to eat new shoots and leaves, mainly from the thorny acacia tree. Cows in particular select high-energy low-fibre items. They are prodigious eaters, and a large male consumes about 65 kg (145 pounds) of food per day. The tongue and inside of the mouth are coated with tough tissue as protection. The giraffe grasps leaves with its prehensile lips or tongue and pulls them into the mouth. If the foliage is not thorny, the giraffe “combs” leaves from the stem by pulling it across the lower canine and incisor teeth. Giraffes obtain most water from their food, though in the dry season they drink at least every three days. They must spread the forelegs apart in order to reach the ground with the head.

Females first breed at four or five years of age. Gestation is 15 months, and, though most calves are born in dry months in some areas, births can take place in any month of the year. The single offspring is about 2 metres (6 feet) tall and weighs 100 kg (220 pounds). For a week the mother licks and nuzzles her calf in isolation while they learn each other’s scent. Thereafter, the calf joins a “nursery group” of similar-aged youngsters, while mothers forage at variable distances. If lions or hyenas attack, a mother sometimes stands over her calf, kicking at the predators with front and back legs. Cows have food and water requirements that may keep them away from the nursery group for hours at a time, and about half of very young calves are killed by lions and hyenas. Calves sample vegetation at three weeks but suckle for 18–22 months. Males join other bachelors when one to two years old, whereas daughters are likely to stay near the mother.

Bulls eight years and older travel up to 20 km per day looking for cows in heat (estrus). Younger males spend years in bachelor groups, where they engage in “necking” bouts. These side-to-side clashes of heads cause mild damage, and bone deposits subsequently form around the horns, eyes, and back of the head a single lump projects from between the eyes. Accumulation of bone deposits continues through life, resulting in skulls weighing 30 kg. Necking also establishes a social hierarchy. Violence sometimes occurs when two older bulls converge on an estrous cow. The advantage of a heavy, knobbed skull is soon apparent. With forelegs braced, bulls swing their necks and club each other with their skulls, aiming for the underbelly. There have been instances of bulls being knocked off their feet or even rendered unconscious.

Paintings of giraffes appear on early Egyptian tombs just as today, giraffe tails were prized for the long wiry tuft hairs used to weave belts and jewelry. In the 13th century, East Africa supplied a trade in hides. During the 19th and 20th centuries, overhunting, habitat destruction, and rinderpest epidemics introduced by European livestock reduced giraffes to less than half their former range. Today giraffes are numerous in East African countries and also in certain reserves of Southern Africa, where they have enjoyed somewhat of a recovery. The West African subspecies of the northern giraffe is reduced to a small range in Niger.

Giraffes were traditionally classified into one species, Giraffa camelopardalis, and then into several subspecies on the basis of physical features. Nine subspecies were recognized by coat pattern similarities however, it was also known that individual coat patterns were unique. Some scientists contended that these animals could be divided into six or more species, since studies had shown that differences in genetics, reproductive timing, and pelage patterns (which are indicative of reproductive isolation) exist between various groups. By the 2010s mitochondrial DNA studies had determined that genetic uniquenesses brought on by the reproductive isolation of one group from another were significant enough to separate giraffes into four distinct species.

The giraffe had long been classified as a species of least concern by the International Union for Conservation of Nature (IUCN), which places all giraffes in the species G. camelopardalis. A study in 2016, however, determined that habitat loss resulting from expanding agricultural activities, increased mortality brought on by illegal hunting, and the effects of ongoing civil unrest in a handful of African countries had caused giraffe populations to plummet by 36–40 percent between 1985 and 2015, and, as of 2016, the IUCN has reclassified the conservation status of the species as vulnerable.

The only close relative of the giraffe is the rainforest-dwelling okapi, which is the only other member of the family Giraffidae. G. camelopardalis or something very similar lived in Tanzania two million years ago, but Giraffidae branched off from other members of the order Artiodactyla—cattle, antelope, and deer—about 34 million years ago.


Giraffa camelopardalis

Other Names for Giraffa camelopardalis

References

Dagg, A. I. and J. B. Foster. 1976. The Giraffe: Its Biology, Behaviour and Ecology. Van Nostrand Reinhold, New York.

Pratt, D. M. and V. H. Anderson. 1982. Population, distribution, and behaviour of giraffe in the Arusha National Park, Tanzania. Journal of Natural History 16:481-9.

Pratt, D. M. and V. H. Anderson. 1985. Giraffe social behavior. Journal of Natural History 19:771-81.

Simmons, R. E. and L. Scheepers. 1996. Winning by a neck: Sexual selection in the evolution of giraffe. The American Naturalist 148:771-86.

Title Illustrations

Scientific Name Giraffa camelopardalis
Location Tanzania
Specimen Condition Live Specimen
Copyright © Greg and Marybeth Dimijian
About This Page

Page: Tree of Life Giraffa camelopardalis. The TEXT of this page is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial License - Version 3.0. Note that images and other media featured on this page are each governed by their own license, and they may or may not be available for reuse. Click on an image or a media link to access the media data window, which provides the relevant licensing information. For the general terms and conditions of ToL material reuse and redistribution, please see the Tree of Life Copyright Policies.

Citing this page:

Tree of Life Web Project. 2006. Giraffa camelopardalis. Version 23 February 2006 (temporary). http://tolweb.org/Giraffa_camelopardalis/50980/2006.02.23 in The Tree of Life Web Project, http://tolweb.org/

This page is a Tree of Life Leaf Page.

Each ToL leaf page provides a synopsis of the characteristics of a group of organisms representing a leaf at the tip of the Tree of Life. The major distinction between a leaf and a branch of the Tree of Life is that a leaf cannot generally be further subdivided into subgroups representing distinct genetic lineages.

For a more detailed explanation of the different ToL page types, have a look at the Structure of the Tree of Life page.


Contents

The IUCN currently recognizes only one species of giraffe with nine subspecies, one of which is the reticulated giraffe. [1] [5] All living giraffes were originally classified as one species by Carl Linnaeus in 1758. The subspecies was described and given a binomial name Giraffa reticulata by British zoologist William Edward de Winton in 1899.

Reticulated giraffes historically occurred widely throughout Northeast Africa. Their favored habitats are savannas, woodlands, seasonal floodplains, and rainforests.

To save the remaining 9,000, or so, Reticulated giraffes, several conservation organizations have been formed. One of these organizations is San Diego Zoo Global's "Twiga Walinzi" (meaning Giraffe Guards) initiative. Their work includes hiring and training local Kenyans to monitor 120 trail cameras in Northern Kenya (Loisaba Conservancy and Namunyak Wildlife Conservancy) that capture footage of wild giraffes and other Kenyan wildlife developing a photo ID database so individual giraffes can be tracked informing rangers of poaching incidents and removing snares caring for orphaned giraffes and educating communities about giraffe conservation.

Along with the Rothschild's giraffe, the reticulated giraffe is the most common giraffe found in zoos. The Cheyenne Mountain Zoo in Colorado Springs, Colorado is said to have the largest reticulated giraffe herd in all of North America. [6] Reticulated and Rothschild's giraffes have been bred together in the past. This was done because it was thought that the giraffe subspecies interbred in the wild. However, new research that was done in 2016 discovered that the separate giraffe populations do not interbreed.

Few zoos have distinct Rothschild's giraffe or reticulated giraffe herds. The San Diego Zoo Safari Park, [7] Bronx Zoo, [8] and Chester Zoo [9] have herds of just Rothschild's giraffe. Cheyenne Mountain Zoo, [6] Busch Gardens Tampa, [10] The Maryland Zoo, [11] Omaha's Henry Doorly Zoo, [12] The Louisville Zoo, and Binder Park Zoo all have strictly reticulated giraffe herds. However, some zoos still breed Rothschild's giraffe and reticulated giraffes.


Video: Giraffe Giraffa Camelopardalis. Animal Think #shorts


Predchádzajúci Článok

Tipy na starostlivosť o fontánovú trávu

Nasledujúci Článok

Palm trachikarpus: domáca starostlivosť, reprodukcia, druh: Fortune (foto)