Grampo: Kto je Grampo a ako to žije


SKUPINA

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Kytovca

Podradiť

:

Odontoceti

Rodina

:

Delphinidae

Milý

:

Grampus

Druhy

:

Grampus griseus

Spoločný názov

: grampo

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 4 - 4,5 m (muži sú o niečo dlhší ako ženy)
  • Váha: 300 kg (muži sú o niečo ťažší ako ženy)
  • Dĺžka života: 40 rokov
  • Sexuálna zrelosť: nie je známe

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Grampo, vedecký názov Grampus griseus je jedným z najväčších zástupcov veľkej čeľade Delphinidae. Jedná sa o delfíny, ktoré sa vyskytujú vo všetkých miernych a tropických vodách oboch hemisfér, či už sú to moria alebo oceány: od Newfoundlandu, cez Nórsko, po polostrov Kamčatka, po Aljašský záliv až po vrchol Južnej Ameriky a Južnej Afriky, dostať sa do južnej Austrálie a na Nový Zéland. Jeho oblasť zahŕňa aj polouzavreté oblasti Mexického zálivu, Kalifornského zálivu, Červeného mora, Perzského zálivu, Japonského mora a Stredozemného mora.

Grampo žije hlavne v hlbokých vodách mimo kontinentálneho svahu a pozdĺž svahov podmorských reliéfov, obvykle v hĺbke 400 až 1 000 m.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Grampo je veľmi veľký delfín, ktorý dosahuje dĺžku 4,5 m. Je to nezameniteľný delfín a je ľahko rozpoznateľný, pretože napriek tmavej farbe má telo na chrbtovej a bočnej časti tela množstvo veľmi bohatých bielych jaziev. Predpokladá sa, že tieto jazvy sú výsledkom kombinovaného účinku slabej pigmentácie poškodených tkanív a veľmi pomalého procesu hojenia. Z tvaru a veľkosti jaziev sa predpokladá, že sú výsledkom bojov s inými delfínmi rovnakého druhu alebo bodnutí chobotnicou. Táto zvláštnosť znamená, že sa staršie delfíny spoznávajú, pretože majú takmer biele telo, toľko je pokryté jazvami.

Stonka má obzvlášť zaoblenú hlavu, ktorá nemá zobák, s hornou čeľusťou bez zubov, zatiaľ čo v dolnej čeľusti je od 2 do 7 zubov.

Zvláštnosťou je prítomnosť drážky v prednej časti hlavy, ktorá má pre tento druh výrazný charakter, ktorý sa s vekom zväčšuje a pokožka, ktorá ho pokrýva, je pulzujúca, keď stonka vydáva vokalizáciu. Vetrací otvor je v tvare polmesiaca, obzvlášť veľký. Oči sú pomerne malé a eliptického tvaru a u niektorých jedincov sú obklopené tmavosivou alebo čiernou svätožiarou.

Chrbtová plutva je v kmeni vysoká a zakrivená, prsné plutvy sú pomerne dlhé a tenké a chvostová plutva je robustná a umožňuje jej dosiahnuť 28 - 32 km / h, aj keď je priemerná rýchlosť 6 - 7 km / h.

Grampi môžu zostať ponorení až 30 minút.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Stonka je spoločenské zviera, ktoré žije v skupinách tvorených v priemere asi tridsiatimi jedincami, aj keď môžu byť oveľa početnejšie (dokonca stovky). Veľkosť skupiny súvisí s prítomnosťou potravy: čím je jedlo bohatšie, tým je skupina väčšia. Pozorovalo sa, že vo väčších skupinách môžu existovať menšie podskupiny pozostávajúce z jednotlivcov so spoločnými vlastnosťami, ako sú pohlavie alebo vek.

Stopku často vidíme plávať v spoločnosti iných delfínov, ako je itursiopitanto, že sa našli aj početné hybridy grampo x delfín skákavý.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Grampo je delfín, ktorý produkuje širokú škálu zvukov, vrátane kliknutí typických pre echolokáciu (mechanizmus podobný sonaru umiestnený v hlave, ktorý využíva odraz zvukových vĺn používaných na navigáciu).

Aj pre tieto delfíny sa predpokladá, že pre každý exemplár existujú typické zvuky, ktoré umožňujú rozpoznanie každého jedinca.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Je dobre známe, že strava z kýty je založená na kôrovcoch a hlavonožcoch a jej obľúbeným jedlom sa zdá byť chobotnica.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Stonka nie je príliš študovaným zvieraťom a veľa sa o jej reprodukčnom živote nevie. Predpokladá sa, že k pôrodom dôjde v teplejších mesiacoch a o starostlivosti rodičov sa nevie takmer nič.

STAV OBYVATEĽSTVA

Stopka je zaradená do Červeného zoznamu IUNC (2009.1) medzi zvieratá s nízkym rizikom vyhynutia NEJMENŠÍ OBAV (LC). Aj keď je druh zaradený medzi neohrozené, treba povedať, že rovnaká IUNC zdôrazňuje nasledujúce hrozby, ktoré by mohli vzbudzovať obavy: pravidelný lov, ktorý sa vykonáva v Japonsku, kde je každý rok zabitých okolo 200-500 jedincov na potravinárske účely ( hoci sa uvádza, že niekoľko je chytených na študijné účely); na Srí Lanke, v Karibiku a Indonézii sa škrapa pravidelne loví, najmä na Srí Lanze, na ľudskú konzumáciu (ročne sa odhaduje približne 1300 zabitých jedincov); pri východnom pobreží Taiwanu sa každoročne významne loví.

Zdá sa, že aj na steblo, rovnako ako na najbežnejšie delfíny, negatívne vplývajú hlasné zvuky antropogénneho pôvodu, napríklad vojenské sonary.

Druhy uvedené v prílohe II k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, známy jednoducho ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje druhy, ktorým nemusí hroziť vyhynutie, ale ktorých obchodovanie musí byť kontrolované, aby sa zabránilo ich vykorisťovaniu. nezlučiteľné s ich prežitím.

Grampo je tiež uvedený v prílohe II k CMS (Dohovor o sťahovavých druhoch).

ZVEDAVOSŤ “

Sú to veľmi akrobatické zvieratá.

Početné hybridy grampo delfín x delfín skákavý.


Video: Bakarak Portre Taslağı Nasıl Çizilir? Kendi Yöntemlerim ve Püf Noktalar


Predchádzajúci Článok

Zóna 6 Tropické rastliny - Tipy na pestovanie tropických rastlín v zóne 6

Nasledujúci Článok

Žlté listy pothosu: Čo robiť pre žlté listy na pothose