Neophocaena phocaenoides - Neofocena


Neofocena
(Neophocaena phocaenoides)


Poznámka 1

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Kytovca

Podradiť

:

Odontoceti

Rodina

:

Phocoenidae

Milý

:

Phocoenidae

Druhy

:

Neophocaena phocaenoides

Spoločný názov

: neofocena

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 1,50 - 1,90 m
  • Váha: 30 - 45 kg
  • Dĺžka života:---
  • Sexuálna zrelosť:2 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Tam Neophocaena phocaenoides všeobecne známy ako neofocena rodiny Phocoenidae žije pozdĺž pobrežia a v ústach a ústiach riek riek (príležitostne aj v jazerách) juhovýchodnej Ázie. Nájdeme ho najmä od pobrežia Iránu po Japonsko vrátane niektorých ostrovov Indonézie.

Žije v plytkých vodách, hlbokých menej ako 50 m a vody môžu byť čerstvé aj slané.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Neofocena je veľmi malá sviňucha, ktorá pri hmotnosti 30 - 45 kg nepresahuje jeden meter a deväťdesiat centimetrov na dĺžku. Má tmavo sivomodré telo, až je takmer čierne; vo ventrálnej časti farba bledne a je veľmi slabá a bledá. Bolo pozorované, že farba sa líši podľa toho, kde kytovec žije: vo vodách riek býva srsť takmer čierna, zatiaľ čo v mori je oveľa bledšia.


Poznámka 2

Zvláštnosť neofocény, ktorá ho získala v mene čierna sviňucha je to, že keď zomrie, pokožka okamžite sčernie.

Je bez chrbtovej plutvy a má iba malý hrebeň bohatý na zmyslové papily, ktorého funkcia sa javí byť orientačná (vzhľadom na to, že novotvary často žijú v kalných vodách, kde im zrak nemôže pomôcť), a ako „sedlo“ pre maličké, o ktoré sa opierajú, keď plávajú s matkou.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Neofocena je pomerne solitérny kytovec, ktorý nemá rád veľké skupiny: boli pozorované zhromaždenia nie viac ako štyroch jedincov alebo iba matky s mláďatami.

Neofocena je pomalé zviera, ktoré nevypiruje z vody. Jeho doby ponorenia sú veľmi krátke, maximálne 15 sekúnd.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Diéta je založená na kalamároch a malých rybách. Bolo pozorované, že je to veľmi agresívny lovec.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Sexuálna zrelosť v neopréne je dosiahnutá vo veku dvoch rokov a doba párenia je rôzna v závislosti od toho, kde kytovec žije. Gravidita trvá asi 10 mesiacov, na konci ktorého sa medzi februárom a augustom narodí iba jedno dieťa s hmotnosťou približne 7 kg. Mláďatá sa odstavia vo veku 7-10 mesiacov a pohlavná dospelosť sa dosiahne vo veku dvoch rokov, a to u mužov aj u žien.

Mláďatá spravidla zostávajú pripevnené k matkinmu chrbtu, v súlade so senzorickými papilami, prakticky fungujú ako akési sedlo.

STAV OBYVATEĽSTVA

Neofocena je klasifikovaná v Červenom zozname IUNC (2009.1) medzi zraniteľné zvieratá, ZRANITEĽNÝ (VU): považuje sa preto za vysoko rizikové vyhynutie v prírode. Tento záver, ku ktorému dospela IUNC, bol diktovaný skutočnosťou, že hlavné príčiny smrti tohto veľrýb sú neustále na vzostupe, a to: uväznenie v rybárskych sieťach alebo priamy lov rýb na ľudskú spotrebu, ako sa to deje v Kórei. druhov je neofocena ovplyvnená aj stratou a degradáciou biotopov, lodnou dopravou a znečistením.

Tento druh je uvedený v prílohe II k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, známy ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje druhy, ktorým nevyhnutne nehrozí vyhynutie, ale ktorých obchodovanie musí byť kontrolované, aby sa zabránilo nadmernému využívaniu.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Tam Neophocaena phocaenoides loví ho človek pre jeho mäso, pokožku a olej.

Poznámka

(1) Obrázok nie je chránený autorskými právami a nemá licenciu podľa Creative Commons
(2) Obrázok prevzatý z Wale.info - Die Welt der Wale und Delfine


Neophocaena phocaenoides - Neofocena

(Cuvier, 1829) - sviňucha bezchybná

Výrazné Charakteristiky

Ako už z názvu vyplýva, bezobratlé sviňuchy nemajú chrbtovú plutvu a to je ich najvýraznejšia vlastnosť. V niečom pripomínajú malé štíhle biele veľryby. Hlava je bez zobáka, zaoblené čelo stúpa strmo od hrotu tlamy. Tvar tela je vo všeobecnosti štíhlejší ako u iných sviňúch. Jemná sviňucha je jemná a kašovitá a krk je veľmi pružný. Namiesto chrbtovej plutvy má sviňucha bezobratá na chrbte oblasť malých hrčiek alebo tuberkulóznych oblastí, ktorá sa tiahne od prednej časti zálohy k chvostovej pažbe. Zadná hrana motolíc je konkávna a plutvy sú veľké a končia zaoblenými hrotmi. Boli zdokumentované regionálne rozdiely vo veľkosti a morfológii tela, pričom zvieratá z rieky Yangtze zjavne predstavovali samostatnú populáciu.

Bežný názov, ktorý sa v minulosti používal, „finless black porpoise“, zjavne vyplynul z opisov uhynutých zvierat po posmrtnom zatemnení. Bezplávkové sviňuchy majú vo väčšine oblastí sivú farbu a svetlejšie oblasti na hrdle a okolo genitálií. Staršie zvieratá sú zvyčajne svetlejšie sivé ako mladistvé. V populácii rieky Jang-c'-ťiang sú veľmi tmavosivé, takmer čierne.

Počet zubov sa pohybuje od 13 do 22 v každom rade zubov.

Môcť dobre zmätený s

Hladký chrbát bezohľadného sviňuchy by mal umožniť ľahké odlíšenie od iných druhov, ako sú napríklad delfín Irrawaddy, baiji a delfín rieky Ganga, ktoré majú spoločné časti jeho rozsahu.

Dospelí jedinci tohto druhu dosahujú dĺžku približne 1,9 m (muži sú o niečo väčší ako ženy). Plávajúce sviňuchy majú zjavne po narodení asi 70 až 80 cm.

Geografické Distribúcia

V teplých pobrežných indicko-tichomorských vodách, sladkých i morských, sú domovom bezstavovce. Rozsah sa tiahne od severného Japonska po Perzský záliv vrátane mnohých riek na ázijskom subkontinente (jedna z najznámejších populácií je v čínskej rieke Jang-c'-ťiang).

Biológia a Správanie

Skončité sviňuchy sa zvyčajne nachádzajú ako dvojčatá, páry alebo v skupinách do 12, hoci sa zaznamenali agregácie až okolo 50. Rovnako ako iné sviňuchy, aj ich správanie býva nie také energické a nápadné ako správanie delfínov. Nejazdia na lukových vlnách a v niektorých oblastiach sa zdajú plachým člnom. Matky boli videné niesť teľatá na oblasti so zubami na chrbte. V rieke Jang-c'-ťiang je známe, že bezohľadné sviňuchy skáču z vody a vykonávajú „chvostové stojany“.

Reprodukcia vo väčšine oblastí nebola dobre preštudovaná. Správy naznačujú, že k teleniu v rieke Jang-c'-ťiang dochádza medzi februárom a aprílom a v Japonsku sa vyskytuje medzi aprílom a augustom.

Stravu z bezchybných sviňúch tvoria malé ryby, kalamáre a krevety. Zjavne tiež požijú nejaký rastlinný materiál vrátane listov a ryže.

Je známe, že sviňuchy jemné sa lovia pri rôznych rybolovoch žiabrovými sieťami v celom ich rozsahu, vrátane rieky Yangtze. Náhodne sa tiež zachytávajú v plážových záťahových sieťach v Indii. Priame vykorisťovanie so zbraňami, harpúnami a „vidlami“ sa často vyskytovalo v Číne a predtým sa niektoré vedľajšie úlovky predávali na ľudskú spotrebu v Japonsku. Znečistenie a ničenie biotopov môžu byť tiež faktormi stavu tohto druhu. Niektoré sviňuchy boli chytené naživo pre akvária v Japonsku.

Kingdom Animalia
Kmeň Chordata
Trieda Mammalia
Objednať Cetacea
Podradiť Odontoceti
Rodina Phocoenidae
Rod Neophocaena
Druhy Neophocaena phocaenoides

Stav vo svetovom registri morských druhov

Akceptované meno: Neophocaena phocaenoides (Cuvier, 1829)

Vedecké synonymá a bežné názvy

Neophocaena phocaenoides (Cuvier, 1829)

Finless porpoise [anglicky]
Indische bruinvis [holandsky]
Marsopa lisa alebo sin aleta [španielčina]
Marsouin aptère [francúzsky]

FAO Druhy Zákonníka

PHOCO Neoph 1 [kód druhu FAO]
PFI [kód druhov FAO]

Je nám ľúto, pre tento druh nie sú k dispozícii žiadne referencie z literatúry.

N. phocaenoides 1 (Čiernobiela kresba habitusu)
N. phocaenoides dv skull (chrbtový pohľad na lebku)
Lebka N. phocaenoides vv (ventrálny pohľad na lebku)
Lebka N. phocaenoides lv (bočný pohľad na lebku)
N. phocaenoides 2 (matka s mladými)
Mapa N. phocaenoides (mapa distribúcie)

Môžete pokračovať v hľadaní Neophocaena phocaenoides na jednej z týchto webových stránok:


Sviňucha indicko-tichomorská - Neophocaena phocaenoides

14. júla 2018 # 1 2018-07-14T08: 52

Indo-pacifický finless sviňucha - Neophocaena phocaenoides

Vedecká klasifikácia
Kráľovstvo: Animalia
Kmeň: Chordata
Trieda: Mammalia
Podtrieda: Eutheria
Objednať: Kytovca
Podrad: Odontoceti
Rodina: Phocoenidae
Rod: Neophocaena
Druh: Neophocaena phocaenoides

Poddruh
Existujú dva odlišné poddruhy sviňuchy.
1. Black Finless Porpoise ( Neophocaena phocaenoides phocaenoides ) sa nachádza v Indickom oceáne a Juhočínskom mori
2. Sviňucha žltá / japonská ( Neophocaena phocaenoides sunameri ) v severnej Číne, Kórei a pozdĺž pobrežia Japonska

Rozsah Finless Porpoise
Sviňucha obyčajná (Neophocaena phocaeniodes) je jedným zo šiestich druhov sviňuchy. Vo vodách okolo Japonska, na severnom konci jeho dosahu, je známy ako sunameri. Sladkovodná populácia nájdená v rieke Jang-c'-ťiang v Číne je miestne známa ako jiangzhu alebo „riečne prasa“.

Distribúcia
Finless Porpoise žije v pobrežných vodách Ázie, najmä v okolí Indie, Číny, Indonézie a Japonska. Na západnom konci ich rozsah zahŕňa dĺžku západného pobrežia Indie a pokračuje až do Perzského zálivu. Sviňovce žijú v celom svojom rozsahu v plytkých vodách (až do 50 metrov [160 ft]), blízko pobrežia, vo vodách s mäkkými alebo piesočnými morskými dnami. Vo výnimočných prípadoch ich možno stretnúť až 160 kilometrov od pobrežia vo Východnej Číne a v Žltom mori, aj keď stále v plytkej vode.

Fyzický popis
Ako už jeho názov napovedá, indicko-tichomorskému sviňuši bezobratlej (Neophocaena phocaenoides) chýba chrbtová plutva a namiesto nej má hrebeň, ktorý sa tiahne stredom chrbta. Indicko-pacifický bezohľadný sviňucha sa dá rozlíšiť aj podľa zaoblenej hlavy, ktorej chýba zjavný zobák. Tento malý morský cicavec má pomerne štíhle telo, ktoré je na hornej strane tmavé až bledosivé a na spodnej strane svetlejšie. U mladistvých je sfarbenie bledšie, u dospelých jedincov sa vyvinie takmer do čierneho sfarbenia. Na chrbtovej vyvýšenine sa nachádza rozptýlenie zrohovatených tuberkul, ktoré môžu vytvárať protišmykový povrch, keď má samica lýtko na chrbte. Je však pravdepodobnejšie, že tuberkulózy pôsobia ako zmyslové orgány, pričom každý tuberkul obsahuje početné nervové zakončenia.

Strava
Finless Porpoises údajne konzumuje ryby a krevety v rieke Yangtze a ryby, krevety a kalamáre v oblasti Žltého mora / Bohai a pri Pakistane. V japonských vodách je známe, že jedia ryby, krevety, kalamáre, sépie a chobotnice. Finless Porpoises sú príležitostné podávače využívajúce rôzne druhy dostupných potravinových položiek dostupných v ich biotopoch. Sezónne zmeny v ich stravovaní sa neskúmali. Zjavne tiež prijímajú určitý rastlinný materiál, keď žijú v ústiach riek, mangrovoch a riekach vrátane listov, ryže a vajec uložených na vegetácii.

Školstvo
Finless Porpoises sa zvyčajne nachádzajú ako jednotlivci, páry alebo v skupinách do 12, hoci boli hlásené agregácie až do asi 50. Posledné údaje naznačujú, že základnou jednotkou podložky Finless Porpoise je pár matka / teľa alebo dvaja dospelí a že školy troch alebo viacerých jedincov sú agregáciami týchto jednotiek alebo osamelých jedincov. Zdá sa, že sociálna štruktúra je u druhov nedostatočne rozvinutá a pár matka / teľa je pravdepodobne jedinou stabilnou sociálnou jednotkou.

Správanie a reprodukcia
O chovateľskej biológii indicko-pacifického bezohľadného sviňuchy sa vie veľmi málo. Predpokladá sa, že samice bezkonkurenčných sviňuchy sa telia každé dva roky, pričom vrchol sezóny otelenia sa líši podľa lokality. Napríklad na tichomorskom pobreží Japonska sa otelenie koná v máji a júni. Odhaduje sa, že doba gravidity druhov rodu Neophocaena okolo 11 mesiacov a že samica kŕmi teľatá približne 7 mesiacov. Je známe, že sviňucha bezšvová dosahuje pohlavnú dospelosť vo veku 4 až 9 rokov a dožíva sa až 25 rokov

Štýl plávania
Aj keď vo vode neukazujú nijakú akrobaciu, verí sa, že sú veľmi aktívne plavci. Zvyčajne plávajú tesne pod hladinou vody a pri dýchaní sa vyvaľujú na jednu stranu. Tento valivý pohyb narúša na povrchu veľmi málo vody, preto sú pri stúpaní na dýchanie často prehliadané. Povrchové úpravy zvyčajne trvajú jednu minútu, pretože sa rýchlo a rýchlo nadýchnu 3 až 4 po sebe nasledujúce dychy. Finless Porpoise často vypláva na veľké vzdialenosti od bodu, kde sa ponorí pod vodnú hladinu.

Zachovanie
Nie je dostatok údajov na zaradenie sviňuch bezchybných na zoznam ohrozených druhov, okrem Číny, kde sú ohrozené. Pretože tento druh je najprímorskejší zo všetkých sviňúch, má najväčšiu interakciu s ľuďmi. Táto interakcia často ohrozí Finless Porpoise. Rovnako ako iné sviňuchy, aj veľkí členovia tohto druhu sú zabití zapletením do žiabrových sietí. Okrem toho, že po druhej svetovej vojne bol krátko poľovaný kvôli nedostatku námorných rybárskych lodí, v Japonsku sa Finless Porposes nikdy veľmi nelovil. Je to druh chránený od roku 1930 v oblasti okolo ostrova Awajima v Takehare a toto pokrytie sa odvtedy rozšírilo na všetky japonské pobrežné vody. Primárnym nebezpečenstvom pre tento druh je degradácia životného prostredia. Navyše, na rozdiel od ostatných členov tejto rodiny, sviňuchy Finless žijú v zajatí už viac ako 15 rokov.

Neexistujú dobre známe odhady početnosti zvierat. Porovnanie dvoch prieskumov, jedného z konca 70. rokov a druhého z rokov 1999–2000, však ukazuje pokles populácie a distribúcie. Vedci sa domnievajú, že tento pokles trvá už desaťročia a že súčasná populácia predstavuje iba zlomok jej historickej úrovne. Expedícia z roku 2006 odhadovala, že v rieke Yangtze prežilo necelých 400 zvierat.


Obsah

  • 1 Popis
  • 2 Správanie
  • 3 Reprodukčný cyklus
  • 4 Toxická vodná hrozba
  • 5 Dopad na znečistenie plastmi
  • 6 Distribúcie a sledovanie
  • 7 kantonský slang
  • 8 obyvateľov východného Taiwanu
  • 9 Zachovanie
  • 10 Časová os hlavných udalostí
  • 11 Pozri tiež
  • 12 Referencie
  • 13 Externé odkazy

Dospelý indicko-pacifický keporkak je šedý, biely alebo ružový a niekomu sa môže javiť ako albínsky delfín. Obyvateľstvo pozdĺž čínskeho pobrežia má jedinečnú ružovú pokožku [4] a ružová farba nepochádza z pigmentu, ale z krvných ciev, ktoré boli nadmerne vyvinuté na termoreguláciu. Dĺžka tela je 2 až 3,5 m (6 ft 7 v až 11 ft 6 v) pre dospelých 1 m (3 ft 3 v) pre kojencov. Dospelý človek váži 150 až 230 kg (330 až 510 lb). Delfíny indicko-tichomorské keporkaky žijú až 40 rokov, čo bolo zistené analýzou ich zubov.

Pri narodení sú delfíny čierne. Za mlada sa menia na sivé, potom ružovkasté so škvrnami. Dospelí jedinci sú sivej, bielej alebo ružovej farby.

Delfíny indicko-tichomorské keporkaky prichádzajú na vodnú hladinu dýchať 20 až 30 sekúnd a potom sa opäť ponoria do hĺbky, a to na dve až osem minút. Teľatá delfínov s menšími objemami pľúc sa vynoria na povrch dvakrát častejšie ako dospelí a zostanú pod vodou jednu až tri minúty. Dospelé delfíny zriedka zostávajú pod vodou dlhšie ako štyri minúty. Niekedy vyskakujú úplne z vody. Môžu tiež stúpať zvisle z vody a odhaľovať chrbtovú polovicu tela. Dvojica vyčnievajúcich očí im umožňuje vidieť zreteľne do vzduchu aj do vody.

Indicko-tichomorské keporkaky sú spoločenské tvory a žijú v skupinách od troch do štyroch. Delfíny samice dozrievajú vo veku 10 rokov, zatiaľ čo muži vo veku 13 rokov. Zvyčajne sa pária od konca leta do jesene. Dojčatá sa obvykle narodia jedenásť mesiacov po párení. Zrelé ženy môžu rodiť každé tri roky a starostlivosť rodičov trvá, kým si ich potomkovia nenájdu jedlo samy.

Indicko-pacifický keporkak je ohrozený stratou biotopu aj znečistením. Ochranári upozorňujú, že Hongkong môže stratiť svojich vzácnych indicko-tichomorských keporkakov, ktoré sú pre svoju jedinečnú farbu známe aj ako ružové delfíny, pokiaľ Čína nepodnikne okamžité kroky proti znečisteniu a iným hrozbám. Ich počet vo vodách Hongkongu klesol z odhadovaných 158 v roku 2003 na iba 78 v roku 2011, ďalší pokles očakáva Hongkonská spoločnosť na ochranu delfínov. Sprievodca z Hongkongu Dolphinwatch spozoroval skupinu ružových delfínov, ktoré pomáhali matke podopierať telo mŕtveho teľaťa nad vodou v snahe oživiť ho. Scéna zachytená videom a široko zdieľaná na Facebooku vyvolala nové obavy z ubúdajúcej populácie v meste, kde je sledovanie delfínov turistickou atrakciou. „Sme si na 99 percent istí, že teľa uhynulo na toxíny v materskom mlieku nahromadené zo znečistenej morskej vody,“ uviedla hovorkyňa hongkonských dolphinwatch Janet Walkerová a dodala, že išlo o tretí takýto incident hlásený len v apríli. Menej ako 2 500 cicavcov prežíva v delte Perlovej rieky, vodnej ploche medzi Macaom a Hongkongom, pričom väčšina sa nachádza v čínskych vodách a zvyšok v Hongkongu. [5]

Téma znečistenia plastmi je globálny fenomén, ktorý nemá konca kraja. Znečistenie plastmi je rozšírené vo všetkých zamotaných oceánoch kvôli ich vztlakovým a trvanlivým vlastnostiam, ktoré umožňujú sorpciu toxických látok na plasty pri cestovaní prostredím. [6] [7] To viedlo vedcov k záveru, že syntetické polyméry sú nebezpečné pre morský život a mali by sa považovať za nebezpečný druh odpadu. Existuje veľa tranzitných trás, ktoré umožňujú vstup plastov a znečisťujúcich látok do oceánov. Sladkovodný odpad sa môže dostať do oceánov deltami alebo ústiami riek (kde sa rieky stretávajú s oceánom). Ľudské populácie likvidujú svoj odpad priamo do morských vôd. Prostredníctvom foto-degradácie a iných foriem poveternostných procesov, ktoré pomáhajú pri fragmentácii a rozptýlení plastov. Masové množstvá fragmentovaných plastov - spolu so znečistením sú agregované v subtropických gyroch oceánskych gyroch. [7] Akumulácia plastov sa neobmedzuje iba na uzavreté zálivy oceánskych gyrov, zálivy a moria obklopené husto osídlenými pobrežnými líniami a povodiami. [8]

"Delta Perlovej rieky je ústie v blízkosti jedného z mnohých oceánskych gyrov, ktoré delfín Humpback obýva. Sprievodca z Hongkongu Dolphinwatch spozoroval skupinu ružových delfínov, ktoré pomáhali matke podopierať telo mŕtveho teľaťa nad vodou." scéna zachytená na videu a široko zdieľaná na Facebooku vyvolala nové obavy z ubúdajúcej populácie v meste, kde je pozorovanie delfínov turistickou atrakciou. „Sme si na 99 percent istí, že teľa zomrelo na toxíny v materskom mlieku nahromadenom zo znečistenej morskej vody, "uviedla hovorkyňa hongkonských dolphinwatch Janet Walkerová a dodala, že išlo iba o tretí takýto prípad hlásený iba v apríli. Menej ako 2 500 cicavcov prežije v delte Perlovej rieky, vodnej ploche medzi Macao a Hongkong, pričom väčšina sa nachádza v čínskych vodách a zvyšok v Hongkongu. ““ [5] (pozri: Ľudia a životné prostredie pododdiel vyššie)

  • Mikroplasty: Veľmi malé kúsky plast ktoré znečisťujú životné prostredie (zvyčajne 5 mm).

Znečistenie plastmi môže vážne ovplyvniť všetky formy morského života. Indicko-tichomorské keporkaky sú špeciálne postihnuté rôznymi prostriedkami.

Indicko-tichomorské keporkaky (Sousa chinensis) sú chronicky vystavené organickým znečisťujúcim látkam, pretože obývajú plytké pobrežné vody, ktoré sú často ovplyvnené antropogénnymi činnosťami. Antropogénne znečisťujúce látky predstavujú riziko pre morské cicavce, ktoré sa zdržiavajú v pobrežných vodách. Ukázalo sa, že vypúšťanie organických znečisťujúcich látok do morského prostredia znižuje kvalitu vody, čo vedie k strate biotopov a výraznému zníženiu druhovej bohatosti (Johnston a Roberts, 2009). [9] Strata klávesových skratiek spôsobila fragmentáciu druhov, aj kvôli strate biotopu, ktorý inklinuje k druhovej izolácii, k zníženiu prepojenosti, čo vedie k poklesu populácie. Táto strata populácie vedie k tomu, že tento druh je na Červenom zozname ohrozených druhov IUCN označený ako takmer ohrozený. Spotreba plastov má nepriaznivé účinky na morské cicavce, ako je náchylnosť na choroby, reprodukčná a vývojová toxicita. [9] Neustále vstrebávanie organických znečisťujúcich látok, ako je plast, sa môže preniesť do tkanív a orgánov delfína prostredníctvom cesty požitia, ktorá ovplyvňuje megafaunu, nižšie trofické hladiny a predátorov (neobmedzuje sa iba na Indicko-pacifickú oblasť) [10] Toxicita pre orgány môže viesť k zlyhanie, strata potomstva a toxicita mlieka. Ak delfín nekonzumuje plasty priamo, môže nechať vstrebať znečisťujúce látky z plastov prostredníctvom biomagnifikácie a bioakumulácie. Bioakumulácia je definovaná ako absorpcia chemikálií z prostredia prostredníctvom príjmu potravy, absorpcie cez pokožku alebo dýchacieho transportu vo vzduchu alebo vo vode. To je obrovský faktor, ktorý spočíva v konzumácii plastovej toxicity u tohto druhu, pretože má dlhú životnosť, čo ho robí náchylným na chronické vystavenie. Obsahujú tiež veľké množstvo tuku, lipidy, čo môže mať za následok nadmerné ukladanie toxicity v ich tkanivách.

Echolokácia je hlavný zmysel, ktorý používajú všetci delfíny na navigáciu a určenie koristi a predátorov. Delfíny a veľryby používajú echolokáciu do odrážajúce sa zvuky vysokých cvaknutí od podmorských objektov, podobne ako krik a počúvanie ozveny. Zvuky sa vydávajú stláčaním vzduchu nosnými priechodmi blízko vyfukovacieho otvoru. Tieto zvukové vlny potom prechádzajú do čela, kde ich veľká kvapka tuku zvaná melón sústreďuje na lúč. [11] Tento proces môžu prerušiť veľké zloženia odpadu, ktoré sa môžu pohybovať od ropy, plastov a hluku. [12] Veľké upchatie môže lámať zvukové vlny, ktoré delfínom dávajú nesprávny sklon k tomu, že v oblasti je možný výskyt koristi, príbuzných alebo predátorov. To môže byť mätúce a frustrujúce, čo môže viesť k extrémnemu stresu a potenciálnym zdravotným problémom. Napriek tomu, že echolokácia je najviac ovplyvnená hlukovým znečistením, môže byť zmenená škodlivinami v morskej vode.

Hlukové znečistenie môžu spôsobiť aj veľké zhluky plastových zvyškov oceánskeho žiarenia. Neustály pohyb oceánskych prúdov spôsobí, že sa plastové zvyšky spolu s bežným odpadom zrazia, čo vedie k produkcii zvuku. Zvukové vlny z trosiek budú cestovať cez morské vody, ktoré sa môžu stať nadmerným počtom zvukových vĺn, ktoré môžu pri cestovaní viesť k tomu, že budú využívať echolokáciu. Toto môže vo svojej podstate nechať tento druh slepým, pretože to je ich primárny zmysel.

V Hongkongu od 90. rokov trvajú výlety loďou za účelom navštíviť indicko-tichomorské keporkaky. [13] Delfíny žijú hlavne vo vodách severného Lantau, juhovýchodného Lantau, ostrovov Soko a Peng Chau. Kódex správania reguluje činnosť pozorovania delfínov vo vodách Hongkongu. [14]

Existujú správy o postupoch sledovania delfínov, ktoré ešte viac ohrozili indicko-tichomorské keporkaky, ako napríklad v svätyni delfínov v zálive Sanniang v Qinzhou [15] [16] a pri Xiameni. [17] Spravidla však ide o malé, miestne organizované jednorazové zájazdy alebo súkromné ​​rekreačné lode, ktoré nedodržiavajú dobrovoľný kódex správania hongkonského ministerstva poľnohospodárstva a rybárstva. [ potrebná citácia ]

Morská svätyňa ostrovov Nánpēng v okrese Nan'ao je tiež domovom miestnych toboliek. [18] Populácia v zálive Leizhou na polostrove Leizhou, ktorá zahŕňa takmer 1 000 zvierat a druhú najväčšiu populáciu v krajine, môže byť zameraná aj na budúci cestovný ruch. [19] Národná svätyňa Hepu Dugongs a vody okolo zálivu Sanya Bay a ďalších pobreží susediacich s ostrovom Hainan sú domovom niektorých delfínov. [20] S obnovou životného prostredia a miestnych ekosystémov sa zvyšuje prítomnosť delfínov v okolitých vodách, napríklad v blízkosti prírodnej rezervácie Weizhou a Xieyang. [21] [22] Vo vodách Tonkinského zálivu vo Vietname môžu byť nepreskúmané populácie, ktoré sa môžu vyskytovať inde, napríklad v národnom parku Xuân Thủy alebo na ostrove Hòn Dáu v Hải Phong. [23]

Kantonský jazyk má slangový výraz wu gei bak gei (často písané ako 烏 忌 白 忌, „čierne tabu biele tabu“), čo znamená, že niekto alebo niečo je zlým znamením alebo nepríjemnosťou. Táto fráza pochádza od kantonských rybárov, pretože tvrdia, že delfíny jedia ryby vo svojich sieťach. Vo formálnej čínštine by sa to však malo písať ako 烏 鱀 白 鱀 s príponou gei pôvodne v starej čínštine, čo znamená delfíny. The wu sa vzťahuje na bezobratlé sviňuchy, ktoré sú čierne a bak, biela, s odkazom na čínske riečne delfíny. Tieto dva druhy často prerušujú a ničia úlovky rybárov. Postupom rokov sa význam frázy zmenil, pretože „delfín“ znie rovnako ako „smola“. V kantončine však wu sa vzťahuje na teľatá čínskeho bieleho delfína a bak sa týka dospelých. V dnešnej dobe sa delfíny nevolajú gei už, ale 海豚 (máš tun), čo znamená doslova „morské prasa“, pričom v angličtine sa nenachádzajú žiadne negatívne konotácie pre prasa.

Indicko-tichomorské keporkaky boli prvýkrát objavené pozdĺž západného pobrežia Taiwanu v roku 2002. Na základe prieskumu uskutočneného v rokoch 2002 a 2003 sa často vyskytujú vo vodách [24] Štúdia z roku 2008 zistila, že populácia keporkakov, ktoré zaberá lineárny rozsah asi 500 km ^ 2 pozdĺž centrálneho západného pobrežia Taiwanu, je geneticky odlišný od všetkých populácií žijúcich v iných oblastiach. [25] A táto populácia sa nazýva populácia východného Taiwanského prielivu (ETS).

Taiwan je husto osídlený ostrov a vysoko rozvinutá oblasť, ktorá má veľa priemyselných rozvojových projektov, najmä pozdĺž západného pobrežia, kde žije populácia delfínov kumpánov indicko-tichomorských v rámci ETS. Na základe údajov zhromaždených v rokoch 2002 až 2005 bola populácia ETS keporkaků menšia ako 100 jedincov. [24] Bohužiaľ, najnovšie údaje zverejnené v roku 2012 ukazujú, že zostalo iba 62 osôb. To znamená, že počas týchto 7 rokov je populácia keporkakov neustále a vážne ničená. Predbežné preskúmanie odhalilo, že populácia delfínov ETS v keporkách spĺňa kritériá Červeného zoznamu IUCN pre „kriticky ohrozené“. [26] Bez ďalšej ochrany a regulácie táto populácia rýchlo vyhynie. ETS je podľa zákona NOAA Fisheries od roku 2018 uvedený ako ohrozený podľa zákona o ohrozených druhoch. [27]

Existuje niekoľko skutočností, ktoré vedú k znižovaniu počtu populácií keporkakov v ETS. Po prvé, rozsiahla úprava pobrežia priemyselným rozvojom vrátane hydraulického plnenia na vytvorenie priemyselných alebo vedeckých parkov, výstavba morských hrádzí a ťažba piesku spôsobujú fragmentáciu biotopov a znižujú počet biotopov delfínov. Využívanie pobrežia navyše prispieva aj k tokom toxickej kontaminácie do biotopov delfínov. Chemické znečistenie z priemyselných, poľnohospodárskych a komunálnych výpustí má za následok zhoršené zdravie delfínov, napríklad reprodukčné poruchy a narušený imunitný systém. [28]

Po druhé, rybolovné činnosti pozdĺž západného pobrežia Taiwanu prekvitajú a majú veľa dopadov na delfíny. Široké a intenzívne používanie žiabrových sietí a štrajky do lodí sú potenciálnymi hrozbami pre delfíny. Ďalšou hrozbou pre populáciu delfínov je nadmerné využívanie rýb pri rybolove. Vedie to k narušeniu siete morských potravín alebo trofickej úrovne a k zníženiu morskej biodiverzity. Delfíny preto nemajú dostatok koristi na život.

Ďalším problémom je znížené množstvo sladkovodných tokov do ústia riek. Pretože populácia ETS keporkakov je úzko spojená s biotopom ústia riek, eliminácia vypúšťania sladkej vody z riek významne znižuje množstvo vhodných biotopov pre delfíny. [24]

Hydroakustické poruchy sú ďalším dôležitým problémom pre delfíny. Zdroje hluku môžu pochádzať z bagrovania, hromadenia lodí, zvýšenej lodnej dopravy, výstavby hrádzí a zlepšovania kvality pôdy. Pre všetky veľryby je zvuk nevyhnutný na poskytovanie informácií o ich prostredí, komunikáciu s ostatnými jednotlivcami a hľadanie potravy, sú veľmi zraniteľné a citlivé na účinky hluku. Zvýšená antropogénna hladina zvuku spôsobuje mnoho dysfunkcií ich správania a vedie dokonca k smrti. [24]

Okrem ohrození antropogénnymi činnosťami sú potenciálne ohrození aj delfíny z dôvodu malého počtu obyvateľov, čo môže viesť k príbuzenstvu a k zníženiu genetickej a demografickej variability. A nakoniec, zmena podnebia spôsobí, že viac tajfúnov zasiahne západné pobrežie Taiwanu a spôsobí veľké narušenie biotopov delfínov.

Indicko-tichomorský keporkak je uvedený v prílohe II [29] k Dohovoru o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich živočíchov (CMS). Je uvedený v prílohe II [29], pretože má nepriaznivý stav z hľadiska ochrany alebo by výrazne profitoval z medzinárodnej spolupráce organizovanej dohodami na mieru. V medziobdobí rokov 2003–2013 sa počet týchto delfínov v zálive okolo Hongkongu znížil z populácie 159 na iba 61 jedincov, čo za posledných desať rokov predstavuje pokles populácie o 60%. Obyvateľstvo je naďalej ohrozované znečistením, zrážkami s plavidlami, nadmerným rybolovom a znečistením hlukom pod vodou. [30]

Okrem svojej prirodzenej náchylnosti k antropogénnym poruchám, neskorá sexuálna zrelosť čínskeho bieleho delfína, znížená plodnosť, znížené prežitie teliat a dlhé intervaly otelenia výrazne obmedzujú ich schopnosť prirodzene zvládať zvýšenú mieru úmrtnosti. [31]

V posledných rokoch Taiwan zahájil najväčšiu indicko-pacifickú rezerváciu delfínov hrbáčov na taiwanskom pobreží, ktorá siahala od okresov Miaoli do Chiayi. [32] Na indicko-tichomorský keporkak sa vzťahuje aj memorandum o porozumení o ochrane veľrýb a ich biotopov v tichomorských ostrovoch (memorandum o porozumení pre tichomorské veľryby).


Sedme Cicavčie druhy sveta (siatos ke 2005), bata katca vas 3 apta ruldar:

  • (en) vuest-: Druhy cicavcov sveta (v- 3, 2005): Neophocaena phocaenoides (G. Cuvier, 1829)
  • (en) vuest-: CITES: Neophocaena phocaenoides
  • (en) vuest-: UICN: katca Neophocaena phocaenoides (G. Cuvier, 1829)
  • (en, fr) vuest-: ITIS: Neophocaena phocaenoides (G. Cuvier, 1829)
  • (en) vuest-: Webový projekt Tree of Life: Neophocaena phocaenoides
  • (en) vuest-: Katalóg života: Neophocaena phocaenoides (G. Cuvier, 1829)
  • (en) vuest-: Paleobiologická databáza: Neophocaena phocaenoides (G. Cuvier, 1829)
  • (en) vuest-: Web o rozmanitosti zvierat: Neophocaena phocaenoides
  • (en) vuest-: NCBI: Neophocaena phocaenoides


Neophocaena phocaenoides - Neofocena

There are three Neophocaena phocaenoides subspecies recognized in Chinese waters: South China Sea population, N. p. phocaenoides Yellow Sea population, N. p. sunameri and Yangtze population, N. p. asiaeorientalis. The Yangtze population, or Yangtze finless porpoise, is the most endangered subspecies that only inhabits in the Yangtze River and its adjacent lake systems. It is a unique freshwater and relatively isolated population of the Neophocaena. The wild population of the Yangtze finless porpoise has decreased drastically in last two decades because it also inescapably suffers the impacts of the deterioration of the Yangtze environment as the Baiji (Lipotes vexillifer) does, such as construction of hydropower facilities, overmuch and illegal fishing, busy water traffic, and heavily water pollution etc. It is no doubt that it is very important to protect and rehabilitate the natural Yangtze habitats. However, it seems that there is no chance for improvement of the Yangtze environment in the foreseeable future. Therefore, it is a practical measure to protect the animal from extinction by ex-situ conservation in a long run. Captive breeding is seen as one of essential practices of the ex-situ conservation for this animal. Obviously, the necessary knowledge on breeding biology plays a key role for successful captive breeding. To better understand the data on reproductive biology of the Yangtze finless porpoise, the previous works on the reproduction of the animal in recent 30 years are reviewed. And the present research status is expounded in terms of ecology, physiology, ethology, anatomy and histology. Some contradictions and controversial conclusions in previous studies are discussed in this paper. Furthermore, some important issues and urgent research points are also discussed to try to shed a light in further studies on breeding biology, and it is also hoped to provide a base for breeding program of this animal in captivity.

Species
Topics
Related Entries
Learn how you can make a difference for porpoises and sign up for regular updates.

All contact information you provide is kept confidential and never shared with third parties.

We are a non-profit society dedicated to the protection and conservation of all species of porpoise and their natural habitats and ecosystems.


Indo-Pacific Finless Porpoise

The old name "finless black porpoise" is thought to come from the darkening of the bodies of these animals after death.

Scientific Name

Conservation Status (IUCN)

Vulnerable (high risk of endangerment in the wild)

Interesting Facts

Only recently separated from the Narrow-Ridged Finless Porpoise in classification (2008), with there likely being no interbreeding between the two species since the last glacial maximum even though both species share a reasonably large area of habitat in east Asia. This species is sometimes confused with dugongs (order Sirenia) on first glance because of the dark body and rounded flippers that sometimes break the surface of the water. Dugongs and the Indo-Pacific Finless Porpoise overlap in range in some parts of the tropics.

Western edge of the range is the Persian Gulf, hugging the coast of Asia the range extends east along northern edge of the Indian ocean, Sumatra, Java, Borneo, Cambodia, Vietnam and southern China.

No dorsal fin, with a wide dorsal ridge (3.5cm – 12.0 cm wide) that is lined with 10-25 rows of tubercles. The function of the tubercles is currently unknown. Adult animals are gray in color with lighter patches on their undersides. Geographical variation exists in the darkness of the grey colouration, as well as some variation with age.

Shy of boats and similarly to other porpoise species lacks showy or splashy behaviors. Seen as individuals, pairs or in groups of up about 20 animals. Tend to stay in shallow (less than 200m deep) coastal waters, with estuaries and mangrove swamps being preferred habitats. There seems to be a strong habitat preference for areas with soft or sandy bottoms. This species has been noted to spend up to 60% of their time at or near the surface of the water.

Sexual maturity between age 3-6 years

Thought to range between 18-25 years.

Small fish, crustaceans (demersal species, i.e: species that live close to the seabed), and cephalopods (squids, octopuses and cuttlefish).

The Indo-Pacific Finless porpoise is seen in lower densities than the related Narrow-Ridged Finless porpoise, though most studies have occurred in regions where the Narrow-Ridged species dominates or exists outside of the shared range of the two species. The waters surrounding Hong Kong are thought to be home to roughly 217 Indo-Pacific Finless Porpoises. The general population trend is decreasing, according to the IUCN.

Further Reading and References

[zotpress items=”HHRKAVS2,K42RTVRX,25XRCHBF” style=”apa”]

Recent scientific publications on Indo-Pacific Finless Porpoise (Neophocaena phocaenoides)
Gastric Braunina cordiformis and a review of helminth parasitism in the finless porpoise (Neophocaena phocaenoides)

Brazilian Journal of Veterinary Pathology (2019)

Physical modeling and validation of porpoises’ directional emission via hybrid metamaterials

National Science Review (2019)

Porpoises the world over: Diversity in behavior and ecology

Ethology and Behavioral Ecology of Odontocetes (2019)

Differential population dynamics of a coastal porpoise correspond to the fishing effort in a large estuarine system

Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems (2019)

Morphological analysis of the foramen magnum in finless porpoise (genus Neophocaena) using postmortem computed tomography 3D volume rendered images

Marine Mammal Science (2018)

Learn how you can make a difference for porpoises and sign up for regular updates.

All contact information you provide is kept confidential and never shared with third parties.

We are a non-profit society dedicated to the protection and conservation of all species of porpoise and their natural habitats and ecosystems.


Conservation [ edit ]

The finless porpoise is listed on Appendix II [14] of the Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS). It is listed on Appendix II [14] as it has an unfavourable conservation status or would benefit significantly from international co-operation organised by tailored agreements.

Since this species remains in coastal waters, it has a high degree of interaction with humans, which often puts the finless porpoise at risk. Like other porpoises, large numbers of this species are killed by entanglement in gill nets. Except for being briefly hunted after World War II due to the lack of seaworthy fishing boats, finless porpoises have never been widely hunted in Japan. It is a species protected since 1930 at the area around Awajima Island, Takehara and this coverage had since been extended to all Japanese coastal waters. [ clarification needed ] The primary danger to the species is environmental degradation. Unlike other members of this family, finless porpoises have lived in captivity for over 15 years. [ citation needed ]

There are no well-established estimates of the animals' abundance. However, a comparison of two surveys, one from the late 1970s and the other from 1999–2000, shows a decline in population and distribution. Scientists believe this decline has been ongoing for decades, and the current population is just a fraction of its historical levels. Along the southern coast of Pakistan in the Arabian Sea it is declared as an endangered species. [ citation needed ]

Local conservation groups in Korea, such as at Yeosu, have started campaigning for the protection of the local populations. [15]

The WWF Website states that the finless porpoise is Critically endangered. [16] However, it is not the official 'IUCN Endangered Status'.


Video: 魚にまとわりつくスナメリ


Predchádzajúci Článok

Oidipus - grécka mytológia - mýtus o Oidipovi a Jocastovi

Nasledujúci Článok

Nerovnováha medzi vysokou a nízkou